Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Australien 24 dagar hösten 2019 ✈

FLYGRESA - Australien & Nya Zeeland - 24 dagar

 

Australien - En fulländad resa till landet ”Down Under”

Förverkliga drömmen om stora upplevelser under en resa till Australien. Bocka av flera av Unescos världsarv och upptäck mångfalden i aboriginernas förlovade land. Kryddat med lyxiga Dubai tar denna resa oss via Adelaide och vindistrikten, Kangaroo Island, Great Ocean Road och Melbourne till heliga Ayers Rock och Alice Springs i Outback och vidare mot tropiska Cairns och Stora barriärrevet för att avsluta i Sydney. Ett genuint äventyr och en resa för livet!
 

Rundresan i korthet

Dag 1:  Skandinavien - Dubai
Dag 2:  Dubai
Dag 3:  Dubai - Adelaide
Dag 4-5:  Adelaide
Dag 6:  Adelaide - Kangaroo Island
Dag 7Kangaroo Island - Mount Gambier
Dag 8:  Mount Gambier - Melbourne
Dag 9-10Melbourne
Dag 11:  Melbourne - flyg till Alice Springs
Dag 12:  Alice Springs - Ayers Rock
Dag 13:  Ayers Rock - flyg till Cairns
Dag 14-18:  Cairns
Dag 19: 
Cairns - flyg till Sydney
Dag 20-22:  Sydney

Dag 23-24: Sydney - Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
  • Dubai
  • Adelaide & Melbourne
  • Kangaroo Island
  • Explorer's Way & Great Ocean Road
  • Outback med Alice Springs & Ayers Rock
  • Stora barriärrevet
  • Sydney

Dagsprogram

Dag 1: Äventyret inleds

Skandinavien - Dubai: Med målsättningen att anpassa kroppen så snabbt som möjligt till australisk tidszon har vi valt att dela upp flygresan i två etapper. Från Skandinavien flyger vi inledningsvis direkt till världsstaden Dubai. Scandoramaguiden möter upp och transferbussen tar oss till moderna Hotel Holiday Inn Festival City för incheckning och en skön natts sömn.

Dag 2: Lyx & flärd i Dubai

Dubai: Dubai är det näst största av de sju emirat som utgör Förenade Arabemiraten och även det med flest invånare, ungefär 2,5 miljoner. Dubai lockar med några av världens mest häpnadsväckande attraktioner, Burj Khalifa som sträcker sig över 800 meter upp i luften är världens högsta byggnad och Dubai Mall världens största shoppingcenter. I Mall of Emirates finns dessutom världens största inomhusanläggning för utförsåkning. Dubai delas ofta upp i två områden - Deira på den östra sidan om kanalen där vi hittar de gamla guld- och kryddmarknaderna och strandsidan Jumeirah där vi finner stadens främsta strandområde, Jumeirah Beach Park. Andra berömda landmärken är de konstgjorda öarna The Palm och The World.

Vi gör en rundtur och ser bland annat Palm Jumeirah och besöker det exklusiva hotellkomplexet Atlantis och Ambassador Lagoon (ej Lost Chambers). Det blir fotostopp på Marina Walk och vid Burj Al Arab, det fantastiska shoppingcentret Dubai Mall besöks och vi avslutar i Deira med guld- och kryddmarknaden innan vi återvänder till hotellet. Eftermiddagen och kvällen är därefter fri att uppleva Dubai på egen hand. Kanske passar du på att besöka shoppingcentret Dubai Festival City Mall alldeles i närheten av vårt hotell. Hotellrummen disponerar vi hela dagen och sent på kvällen, strax före midnatt, tar bussen oss till flygplatsen för flygningen mot Australien.

Dag 3: På väg mot ”Down under”

Dubai - Adelaide: Flyget från Dubai tar oss snett över Sydostasien och vi korsar Australien från norr till söder innan vi landar i Adelaide på kvällen lokal tid. Från flygplatsen förflyttar vi oss till bekväma Sage Hotel för incheckning. Vi har nu möjlighet att vila upp oss efter flygresan och börja anpassningen till den nya tiden för efter nattsömnen börjar det stora äventyret.

Dag 4-5: Adelaide, Cleland Wildlife Park & Barossa Valley

Adelaide: Nu har vi två dagar framför oss i Adelaide och efter frukost inleder vi med en rundtur. Staden grundades 1836 av nybyggare som insåg klimatfördelarna med varma somrar och milda vintrar där temperaturen sällan understiger 15 grader. Staden har gjort sig ett namn genom de många festivalerna, mat, vin och de långa vidsträckta stränderna. Vi inleder stadsrundturen i centrum med boulevarderna North Terrace och King William Street. Vi ser bland annat stadens kulturella centrum, de många frodiga trädgårdarna och självklart strosar vi på strandpromenaden i Glenelg. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Adelaide.

Andra dagen beger vi oss en liten bit utanför Adelaide för att komma nära djur och natur samt prova välsmakande vin. Vi inleder med Cleland Wildlife Park som ligger i ett naturligt bushland i vad som kallas Adelaide Hills. Närheten till djuren är påtaglig och självklart ser vi både känguru och koala under vårt besök men även många andra djur. Vi fortsätter sedan norr om Adelaide till välrenommerade och välkända Barossa Valley, berömd över hela världen som en av Australiens ledande vinregioner. Här finns fler än 60 vingårdar, från små lokala gårdar till internationellt erkända vinmakare. Vi färdas genom den vackra vindalen och passar på att besöka berömda Jacobs Creek Winery för en rundtur och provsmakning. Resan fortsätter sedan till Chateau Tanunda för ännu en vinprovning innan vi besöker den historiska byn Tanunda. Med sina blott drygt 4 500 invånare har den en lång historia bakom sig och ett starkt tyskt arv som vi får höra berättas om. Efter en dag fylld av djur, natur, vin och lite historia återvänder vi till Adelaide.

Dag 6: Kangaroo Island

Adelaide - Kangaroo Island: I dag lämnar vi Adelaide för Australiens tredje största ö, Kangaroo Island. Tidig morgon tar vi oss till hamnstaden Cape Jervis och färjeläget. Efter en kort seglats landstiger vi i Penneshaw och äventyret kan börja. Det mesta av ön utgörs i dag av nationalparker med ett unikt djurliv och enastående natur. Under dagen får vi ta del av öns höjdpunkter som Admirals Arch, Hanson Bay Wildlife Sanctuary, enastående klippformationer längs kusten och en strandtur på Seal Bay. Djurlivet är speciellt med bland annat jättekänguru, pungräv, kortnäbbad myrpiggsvin, nyzeeländsk pälssäl och den utrotningshotade glanssotkakaduan men i dag finns här även av människan inplanterade djur som koalan. Det blir garanterat en spännande dag i djurens och naturens tecken. Dagen avslutas vid Kangaroo Island Seafront Hotel, på ön med utsikt över havet, ca 45 mil, och här äter vi middag tillsammans på kvällen.

Dag 7: Vackra Explorer’s Way

Kangaroo Island - Mount Gambier: Efter frukost lämnar vi Kangaroo Island med färjan till Cape Jervis och åter på fastlandet inleder vi en etapp som under två dagar tar oss längs en av världens vackraste och mest omtalade vägar, kustvägen från Adelaide till Melbourne. Många benämner denna väg som Explorer’s Way. Här färdas vi genom ett magiskt landskap och gör strandhugg från landsidan. Vi besöker den historiska badorten Robe som erbjuder ett överdåd av fisk och skaldjur, lokala viner, en vacker strandpromenad, pubar, kaféer och trendiga konstgallerier. Vidare längs kusten når vi dagens slutmål Mount Gambier. Stadens anor går tillbaka till mitten av 1800-talet och vi befinner oss i ett vulkaniskt landskap. I en av dessa vulkaner har det i den gamla kratern bildats en sjö. Vi tittar närmare på detta fenomen som blivit känt som ”Blue Lake” eftersom vattnet blir klarblått under sommarmånaderna. Färgen är ett resultat av kombinationen av solen och kalkstensbergarten som dominerar området. Efter en minnesvärd och intressant resa längs den australiska sydkusten checkar vi in på vårt övernattningshotell Comfort Inn Silver Birch Motel i Mount Gambier, ca 55 mil.

Dag 8: The Great Ocean Road

Mount Gambier - Melbourne: Efter frukost ger vi oss ut på den berömda vägen The Great Ocean Road. Denna sträcker sig officiellt mellan Allensford och Torquay och byggdes av hemvändande soldater efter första världskriget som en hyllning till de som ej återvände. Detta gör att vägen räknas som världens största krigsmonument. Under dagen gör vi flera stopp längs denna sceniska vägsträcka. Port Campbell National Park är världsberömd för sin extraordinära samling av vågformade bergformationer och De tolv apostlarna, en kalkstensformation utöver det vanliga. Vi besöker Otway Ranges National Park, Apollo Bay och Lorne innan färden går norrut mot Torquay där spektakulära The Great Ocean Road tar slut. Vi når Melbourne under sen eftermiddag och checkar in på fräscha Ibis Hotel & Apartments i centrum för de kommande tre nätterna, ca 55 mil.

Dag 9-10: Melbourne i Victoria

Melbourne: Nu har vi två dagar framför oss i Australiens näst största stad. Med sina ca 4,5 miljoner invånare var Melbourne fram till 1927 Australiens huvudstad men de två konkurrerande storstäderna Sydney och Melbourne gjorde att man utsåg en ny huvudstad när federationen bildades, mittemellan de två giganterna, och valet föll på Canberra. Melbourne grundades 1835 vid floden Yarra och är huvudstad i delstaten Victoria. Alltjämt flyter Yarra genom staden och den gamla kolonialstaden är överskådlig och det är lätt att hitta i Melbourne. Staden är omtalad för sina trädgårdar, restauranger, kaféer och marknader, arkader och shoppingstråk, gallerier och sin avslappnade och eleganta charm. I dag är staden bebodd av människor från världens alla hörn vilket ger en härlig kosmopolitisk känsla.

Vi gör en orienterande rundtur med sevärdheter och stadsdelar som St Kilda, Fitzroyträdgården, South Yarra, Toorak och Brighton. Efter turen är vi redo att på egen hand utforska Melbourne. Staden har världens största spårvägssystem vilket gör det både enkelt och effektivt att ta sig fram samtidigt som man får kontakt med det lokala livet. Om du vill uppleva något utöver det vanliga har du under eftermiddagen och kvällen möjlighet att följa med på ett extra arrangemang till Phillip Island och pingvinparaden (läs mer under Extra arrangemang). Andra dagen är fri för var och en att bestämma över. Låt intresse och smak styra agendan. Vår guide ger gärna tips på hur du upplever Melbourne på bästa sätt.

Dag 11: Mot Australiens Outback

Melbourne - Alice Springs: Vi lämnar sydkusten för de centrala delarna av Australien. Vi tar flyget från Melbourne till Alice Springs, en flygning på knappt 3 timmar. Alice Springs ligger som en centralpunkt i Australien och härifrån är det ungefär lika långt till Darwin i norr som till Adelaide i söder. Staden omnämns ofta som Porten till det röda landet. Vid ankomst gör vi en stadsrundtur och självklart besöker vi Royal Flying Doctor Service of Australia, en av världens största och mest omfattande organisationer när det gäller service inom medicin och läkarvård. Den ideella organisationen tillhandahåller vård till människor som inte kan komma till läkare eller sjukhus på grund av de stora avstånden. Efter rundturen checkar vi in på bekväma Crown Plaza Hotel Lasseters beläget nära golfbanan i stadens utkant. Resten av dagen fri för egna upptäckter eller kanske lockas du av ett dopp i hotellets trevliga pool.

Dag 12: Ayers Rock & Kata Tjuta

Alice Springs - Ayers Rock: Efter frukost väntar en intressant dag i Uluru-Kata Tjuta National Park och spännande upplevelser i the Australian Outback. På vägen gör vi ett besök på en kamelfarm vilka är vanligt förekommande i området. Vyerna som möter oss under dagen blir nästan som en liten filmupplevelse tack vare alla de filmer som spelats in i denna unika australiska miljö med den röda sanden i kontrast mot den gröna buskvegetationen och de enorma vidsträckta ytorna. Vi gör fotostopp vid Mount Connor, den klassiska klippan med sin flata topp. I dessa trakter finns inga bosättningar, bara ett ensamt dramatiskt berg och ett omgivande kargt landskap. Innan förmiddagen är över har vi dessutom hunnit med den märkliga saltsjön Lake Amadeus, 160 km lång och 35 km bred vid högt vattenstånd men vid torrperioder finns det inget vatten alls. Då återstår bara en vit yta av salt. Eftermiddagen ägnar vi åt Kata Tjuta, även kallat the Olgas. Detta är en mäktig bergsformation inte långt ifrån Uluru där vi har möjlighet att vandra och upptäcka bushen. Känslan av att verkligen befinna sig Outback Australia blir garanterat påtaglig. Sen eftermiddag styr vi mot det mest berömda i denna del av Australien, Uluru. Detta är det ursprungliga namnet som aboriginerna gav åt den för urbefolkningen heliga klippan. Det finns en anledning att spara detta till tidig kväll för nu kommer vi att uppleva något som många drömmer om, solnedgången över Ayers Rock med mousserande vin och tilltugg. Att i text beskriva detta är omöjligt, det måste upplevas på plats! Efter detta skådespel styr vi mot vackert belägna Desert Gardens Hotel i den lilla orten Yulara, ca 65 mil, mitt ute i den australiska bushen med utsikt över Ayers Rock. Efter att vi checkat in väntar en grillkväll där vi själva får tillaga maten över öppen eld, precis som det ska vara i bushen.

Dag 13: Från gryning vid Ayers Rock till skymning i Cairns

Ayers Rock - Cairns: I arla morgonstund lämnar vi hotellet för att uppleva den lika berömda soluppgången över Ayers Rock. Det kommer att vara väl värt den tidiga uppstigningen! Efter denna höjdpunkt serveras frukost på Ininti Café där vi passar på att besöka kulturcentrat innan vi får möjlighet att promenera vid foten av Ayers Rock. Många hävdar att man i de här omgivningarna och genom de fantastiska vyerna får själslig ro och verkligen inser naturens mäktighet.

Överväldigade av de senaste dygnens intryck lämnar vi centrala Australien för ytterligare magiska upplevelser i öst med Stora barriärrevet, regnskog och mycket mer. Inrikesflyget från Ayers Rock via Alice Springs tar oss på ca 5 timmar till Cairns, Queensland i nordöstra Australien. Väl framme väntar buss som tar oss till härliga Hotel Grand Chancellor i Palm Cove norr om Cairns för de kommande sex nätterna. Dags att borsta av sig resdammet och förbereda sig på havets magiska under!

Dag 14-18: Stora barriärrevet & regnskog

Cairns: Nu har vi fem dagar framför oss vid Stillahavskusten och vi inleder med en härlig dag på havet med Stora barriärrevet. Packa lätt klädsel för dagen går i vattnets och värmens tecken. I hamnen bordar vi ett fartyg som tar oss ut på en minnesvärd heldagsseglats vid Stora barriärrevet. Målet är den grunda lagunen Michaelmas Cay som erbjuder vita korallsandstränder och är ett perfekt ställe för snorkling i lugnt vatten. Vi njuter av havets verkliga mirakel med korallrev, färgglada fiskar och äter en tropisk lunchbuffé mittemellan havet, solen och snorklingsäventyren.

Vår andra dag innefattar den av Unesco världsarvslistade regnskogen i Norra Queensland, the Wet Tropics vilken Barron Gorge National Park är en del av. Regnskogen är en av världens äldsta och har ett otroligt omfång av växter och djur. 1 200 arter av växter, 800 olika regnskogsträd, spektakulära orkidéer, exotiska palmer och hundratals unika djurarter bor i denna frodigt gröna värld. Här lever alla våra sinnen upp av dofter och det dova ljudet av djurens läten i den täta regnskogen. I detta paradis ligger orten Kuranda som blir dagens mål på ett speciellt sätt. Vi färdas med gondol i luften genom regnskogen och får uppleva makalösa vyer av djup regnskog, häftiga bergsformationer och spektakulära vattenfall. Väl i Kuranda får vi ta del av ursprungsbefolkningens dagliga liv och traditioner. Returen sker via en spektakulär tågresa till basstationen. Detta är en regnskogsutflykt med annorlunda och perfekt arrangerade transportsätt som ger natur, djur, möten med lokalbefolkningen och en härlig tropisk känsla från en av världens äldsta regnskogar.

Tre dagar är nu vikta för egna äventyr i tropiska Palm Cove. Njut av dagarna! Ett extra arrangemang i form av en heldag till den tropiska regnskogen Daintree & Cape Tribulation genomförs under en av dagarna (läs mer under Extra arrangemang).

Dag 19: Från tropikerna söderut

Cairns - Sydney: Vi lämnar tropiska Cairns och beger oss söderut igen. För oss skandinaver kan det låta märkligt men så är det på södra halvklotet. Via inrikesflyg förflyttar vi oss på ungefär 3 timmar till Sydney. Väl framme skjutsas vi till centralt belägna Travelodge Hotel Wyndyard där vi stannar under de sista fyra nätterna i Australien. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 20-22: Sydney, vildmark & arvet från aboriginerna

Sydney: Huvudstaden i delstaten New South Wales är också den största staden i Australien. Det var här som den första brittiska kolonin i Australien grundades 1788 i Sydney Cove av Arthur Phillip, kommendör i First Fleet, en straffkoloni. Staden är byggd på kullarna som omger Port Jackson, allmänt känd som Sydney Harbour, där det berömda operahuset och Sydney Harbour Bridge har blivit världsberömda. Staden är omgiven av nationalparker och utmed kusten återfinns spektakulära vikar, floder och stränder som berömda Bondi Beach och Manly Beach. I staden finns många kända parker, bland annat Hyde Park och Royal Botanic Garden väl värda ett besök. Under vår stadsrundtur får vi en utmärkt introduktion till Sydney och bekantar oss snabbt med de stora sevärdheterna samtidigt som vi får höra om kolonialhistoria, enastående arkitektur, frodiga parker och det dagliga livet.

Vår andra dag innehåller en heldag i Sydneys spännande omgivningar och strax utanför staden hamnar vi mer eller mindre i vildmarken. I Ku-ring-gai Chase National Park, Australiens näst äldsta nationalpark, möter vi världens mest koncentrerade samling av arv från ursprungsbefolkningen aboriginerna. Havsutsikten över Broken Bay, Lion Island, Palm Beach, Pittwater och Central Coast är häpnadsväckande. Vi lär oss mer om skeppsbrott, smugglare, pirater, berömda fängelseflykter och parkens viktiga roll under andra världskriget. Har vi tur får vi kanske en skymt av parkens berömda TV-stjärna - Skippy the Bush Kangaroo. Efter detta njuter vi av en 2,5 timmars kryssning med katamaran genom bushland och vattendrag, en förnimmelse av hur Sydney Harbour såg ut för över 250 år sedan, innan européerna kom hit. En enklare bushlunch ingår under dagen. Efter en lärorik dag väntar en härlig kväll på egen hand i Sydney.

Avslutningsvis har vi en dag på egen hand i Sydney. Kanske lockar botaniska trädgården, Taronga Zoo, operahuset eller en båttur i Sydney Harbour?

Dag 23: Goodbye Australia

Flyg från Sydney: Det stora äventyret är nästan till ända och vi samlar ihop bagage, bilder och intryck. Transferbussen kör oss till flygplatsen och vi inleder hemresan.

Dag 24: Hemkomst Skandinavien

Hemkomst till Skandinavien: Efter en mellanlandning och byte av flyg landar vi åter i Skandinavien fyllda av starka intryck, nya vänner och oförglömliga minnen för livet.

Extra arrangemang

 

UTFLYKTSPAKET
Pris 2 970:-
(ordinarie pris 3 290:-)

Upplev mer! Beställ utflyktspaketet senast 1 månad före din resa, förutom rabatt får du poäng i Poängjakten.

Om du ej bokar utflyktspaketet måste de enstaka utflykterna du väljer att deltaga i förbokas minst 1 månad före avresa.

Phillip Island & pingvinparaden

Phillip Island är berömd för sitt unika djurliv och i synnerhet de små pingvinerna som huserar här. Vi besöker under eftermiddagen det stora naturområdet beläget knappt 15 mil söder om Melbourne. Varje dag vid solnedgången blir det livligt värre, då återvänder nämligen de små pingvinerna till ön efter en dag till havs. Det är intressant att beskåda detta fenomen som i folkmun kommit att kallas för the Penguin Parade, pingvinparaden. De små liven vaggar över stranden upp till sina bon i sanddynerna och det är en härlig upplevelse att få ta del av.
Pris ca 1 495:-

Daintree & Cape Tribulation

Det vilda naturområdet Daintree, upptaget på Unescos världsarvslista, är världens äldsta tropiska regnskog, över 135 miljoner år gammal och samtidigt hemvist för ett av världens största urval av djur och växter. Den natursköna regnskogen hyser bl a unika fågelarter som inte finns på något annat håll i världen. Under en guidad tur upplever vi djur och natur i en sällan skådad inramning. Vi passar också på att åka båt på floden Daintree bland krokodiler och sköldpaddor. Cape Tribulation är en unik plats, här möts Stora barriärrevet och den tropiska regnskogen vid kusten, alltså två världsarv på mer eller mindre samma plats. Vi promenerar längs den fantastiska stranden i denna unika miljö. Mossman Gorge Centre står värd för en klassiskt afternoon tea och en tropiskt inspirerad lunch serveras under dagen.
Pris inkl lunch och afternoon tea ca 1 795:-

Bra att veta

Visum
För svenska medborgare krävs visum för att resa till Australien. Du ansvarar för och ansöker själv ditt visum. Ett elektroniskt visum eVisitor (subclass 651) är kostnadsfritt och du ansöker via https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651. Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresa. För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Tullregler
Australien tillämpar ett strikt förbud mot införsel av frukt, grönsaker, frön, nötter, färsk mat med mera. Inför ankomsten fyller du i ett formulär gällande produkter av detta slag. I samband med passerandet av tullgräns, sker en rigorös kontroll.

Fysisk form & hälsokrav
Du måste kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till och från sevärdheter, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Engelska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no.
Årstiderna i Australien är de motsatta jämfört med det norra halvklotet. Eftersom Australien är en kontinent är det stora lokala variationer i klimatet.
Tid: Beroende på var i Australien man befinner sig och om Sverige har sommar- eller vintertid varierar det mellan svensk tid +6 timmar och +10 timmar).
Valuta: Australiska dollar (AUD). Du kan växla pengar hemma eller ta ut i bankomater på plats i Australien.
Kreditkort: Kreditkort kan användas som betalningsmedel i de flesta större butiker oc hpå restauranger. Uttagsautomater för internationella kreditkort finns i städerna i ungefär samma utsträckning som hemma.
Elektricitet: 220V/240V, adapter behövs.