Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Azerbajdzjan & Georgien ✈

FLYGRESA - Asien - 8 dagar

 

Azerbajdzjan & Georgien
- Kontrastrikt i Kaukasien

Där Europa möter Asien finner vi de fascinerande länderna Azerbajdzjan och Georgien. Trots deras geografiska närhet är skillnaderna länderna emellan markanta. Varierade landskap, spännande historia och annorlunda mat- och dryckestradition. Följ med och upptäck två fantastiska länder före alla andra!
 

Rundresan i korthet

Dag 1-2: Skandinavien - Baku
Dag 3: Baku
Dag 4: Baku - Shamakhi - Sheki
Dag 5: Sheki - Kakheti - Tbilisi
Dag 6-7: Tbilisi
Dag 8: Tbilisi - Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
 • Azerbajdzjans huvudstad Baku vid Kaspiska havet
 • Nationalparken Gobustan
 • Sidenvägens Sheki
 • Georgiens huvudstad Tbilisi utsedd till 3:e bästa resmål 2018 av National Geographic
 • Kazbegi & Kaukasusbergen

Dagsprogram

Dag 1-2: Mot Azerbajdzjan

Flyg till Baku: Vi lyfter från Skandinavien och efter mellanlandning med byte av flyg kommer vi sent på kvällen fram till Azerbajdzjans huvudstad Baku. Här möts vi av vår Scandoramaguide som visar vägen till bussen. Efter en kortare transfer anländer vi till eleganta Qafqaz City Hotel där sköna sängar väntar.

Efter några timmars sömn och en god frukost ska vi upptäcka den azeriska huvudstaden Baku, den största staden i Kaukasus, en gammal stad i en modern förpackning. Baku ligger vackert inramad med världens största sjö, Kaspiska havet, i tre väderstreck. Den gamla stadskärnan, som är världsarvsklassad av Unesco, bjuder på vackra sevärdheter som Shirvanshahs palats, Jungfrutornet och Haji Bani-badet. Längs stadens södra strand breder den mäktiga Bakuboulevarden ut sig och i de nyare delarna hittar vi Ismailiyyapalatset och skyskraporna De tre flammorna. Landets oljereserver har lett till att staden har expanderat i alla riktningar och är numera hem åt över två miljoner invånare. Vår guide visar oss Bakus främsta sevärdheter och okända guldkorn. På kvällen promenerar vi längs strandpromenaden intill Kaspiska havet. Sjöns yta är större än hela Tyskland och sträcker sig från Ryssland i norr till Iran i söder samt från Azerbajdzjan i väst till Kazakstan och Turkmenistan i öst. Efter promenaden slår vi oss ner på en lokal restaurang för en gemensam välkomstmiddag med typisk azerisk mat och musik.

Dag 3: Gobustan, Yanar Dag & Eldtemplet

Baku: Söder om Baku ligger nationalparken Gobustan, vars namn betyder ravinernas plats. I området finns tusentals stenristningar och målningar som beräknas vara mellan 5 000 och 20 000 år gamla, lämningar av bebodda grottor samt över hälften av världens lervulkaner, små vulkaner som spottar lera istället för lava. Under vårt besök här får vi också se den berömda stenen Gaval Dash, som avger tamburinliknande ljud när man slår på den. Efter besöket i Gobustan färdas vi till Yanar Dag, vars namn betyder det brinnande berget. Det sägs att marken här började brinna när en fåraherde av misstag gjorde upp en eld under 1950-talet. Sedan dess har elden aldrig slocknat. Vår utflykt rundas av med en plats som under 600-talet beskrevs av den armeniska geografen Anania Shirakatsi som sju hål med brinnande eld. Platsen kallas för Atesgah och sägs ha varit ett zoroastriskt eldtempel, men har genom tiderna också använts av hinduer som en böneplats. Sedan urminnes tider har det brunnit en eld här, men 1969 tog gasen under marken slut på grund av den sovjetiska gasutvinningen. Elden som brinner här i dag kommer från en gasledning som leds hit från Baku.

Dag 4: Sidenvägens Sheki

Baku - Sheki: Det har nu blivit dags att lämna den azeriska huvudstaden. Vi sätter kurs västerut mot Sheki, en gammal handelsstation längs sidenvägen. På vägen stannar vi till i den medeltida huvudstaden Shamakhi. Här ser vi bland annat Jumamoskén från 700-talet och de sju Shirvankupolerna, ett mausoleum där härskarna av Shirvandynastin ligger begravda. Efter en gemensam lunch fortsätter vi till den tidigare handelsplatsen Sheki, numera en stad med cirka 60 000 invånare, ca 30 mil. Väl framme checkar vi in på vackert belägna Marxal Resort & Spa Hotel och beger oss ut på en gemensam upptäcktsfärd i staden. Här får vi bland annat se det vackert dekorerade Sheki Khanpalatset och stadens karavanseraj, en form av värdshus där karavaner längs sidenvägen bodde över. Sheki var också platsen för Sovjetunionens största sidenfabrik, Leninfabriken. Under sina glansdagar arbetade här över 7 000 personer, men fabriken är numera stängd. Fortfarande finns det dock ett fåtal mindre producenter kvar i staden.

Dag 5: Georgiska viner

Sheki - Tbilisi: Vi lämnar Sheki och Azerbajdzjan för att istället bekanta oss med det västliga grannlandet Georgien. Vi gör en kortare avstickare till den närliggande byn Kish där vi ser en kaukasiskalbansk kyrka från 400-talet som utforskats av den norska upptäcktsresanden Thor Heyerdahl som även skrivit en bok om området. Färden går vidare längs bergskedjan Kaukasus södra fot och efter ungefär två timmar når vi gränsen till Georgien. Efter en gränskontroll kommer vi in i regionen Kakheti. Detta sägs vara en av de första platserna i världen där man producerade vin och fortfarande finns här otaliga vingårdar. Druvsorterna som odlas är framförallt lokala sorter som Saperavi, Mtsvane och Rkatsieli. Vinerna produceras traditionellt i så kallade Kvevri, stora lerkrus som begravs i marken med enbart toppen synlig. I den charmiga staden Sighnaghi följer vi med på en vinprovning med tillhörande lunch och får ett första smakprov av de georgiska vinerna. Vi passar också på att göra en kortare promenad i staden vars arkitektur och natur påminner om det toskanska landskapet. Vi fortsätter sedan till Georgiens huvudstad Tbilisi, ca 28 mil, och checkar in på utmärkta Hotel Holiday Inn.

Dag 6-7: Tbilisis höjdpunkter & Kazbegi

Tbilisi: Efter en god frukost upptäcker vi Georgiens huvudstad Tbilisi. Stadskärnan bär spår av alla de kulturer som under årtusendena lämnat avtryck i staden, en underbar blandning av orientaliskt och västerländskt. Här hittar vi både gamla och nya byggnader i ett spännande samspel. Här är alla kulturer välkomna, något vi förstår när vi ser att stadens synagoga, moské och flertalet kyrkor ligger endast ett stenkast från varandra. De karaktäristiska trähusen i olika kulörer ger staden ett färgglatt intryck tillsammans med moderna byggnader som fredsbron och det aldrig färdigställda konserthuset. Vi besöker också Frihetstorget och Rustaveliavenyn, Tbilisis huvudgata. Självklart missar vi inte heller en tur med stadens linbana till den gamla fästningen Narikala. Det georgiska språket är inte besläktat med något annat språk i världen och de har också sitt eget alfabet som sägs vara inspirerat av hur vinrankorna slingrar sig.

Vår andra dag åker vi norrut mot Kaukasusbergen på den georgiska militärvägen, en historisk vägsträcka mellan Tbilisi och Ryssland. Vi njuter av de vackra vyerna när vi åker genom det bergiga landskapet och gör ett stopp vid Ananuri, en fästning belägen på en kulle vid den turkosfärgade Jinvalireservoaren. Vi fortsätter sedan ytterligare norrut till Kazbegi, eller Stepantsminda som numera är det officiella namnet. Byn är belägen  1 700 m ö h och omgiven av imponerande bergstoppar med Kazbek, runt 5 000 m ö h, som den högsta. Med fyrhjulsdrivna bilar tar vi oss till den lilla ortodoxa kyrkan Tsminda Sameba som står ensam på toppen av ett berg, ca 2 100 m ö h, och har blivit något av en nationalsymbol för Georgien. Väl på toppen belönas vi med en fantastisk utsikt över Kaukasusbergen och byn som breder ut sig i dalen under oss. På vägen tillbaka till Tbilisi passar vi på att upptäcka den gamla georgiska huvudstaden Mtscheta som sägs vara över 4 000 år gammal. Vi ser bland annat Svetiskhovelikatedralen och Jvariklostret.

Dag 8: Vi lämnar Georgien

Tbilisi - Skandinavien: Efter en rundresa i Azerbajdzjan och Georgien är det nu dags att återvända till Skandinavien. Vi åker till Tbilisis flygplats och går ombord på planet. Efter en mellanlandning landar vi åter i Skandinavien. På återseende!

Bra att veta

Visum
För svenska medborgare krävs visum till Azerbajdzjan. Detta söks online på https://evisa.gov.az/en/
Visumet kostar ca 23 amerikanska dollar och kan tidigast sökas sex månader innan avresa.
Vi rekommenderar att du ansöker senast 1-2 månader innan avresa.
Adressen för boendet i Azerbajdzjan som ska fyllas i är Tbilisi Avenue 34, AZ1122 Baku, Azerbaijan.
För Georgien krävs ej visum för svenska medborgare. Passet ska dock vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Medicin
Georgien har väldigt stränga regler när det gäller vilka mediciner som får föras in i landet. Läkemedel som inte är narkotikaklassade i Sverige, är många gånger det i Georgien. Måste du ta med dig medicin eller värktabletter ska du ha både recept och läkarintyg till varje läkemedel, vilka måste vara på engelska. Och även då kan tullpersonalen beslagta medicinen för att undersöka den.

Fysisk form
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Språk: Azeriska och georgiska. Majoriteten talar även ryska.
Alfabet: De georgiska alfabetet liknar inget annat. Viss text förekommer med kyrilliska och latinska bokstäver. Azeriska skrivs med latinska bokstäver.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: Svensk tid + 2 timmar.
Valuta: Azeriska Manat (AZN) och Georgiska Lari (GEL). Dessa valutor har in- och utförselförbud och kan inte växlas i Sverige. De går dock att växla mellan varandra på flertalet växlingskontor i länderna. Vi rekommenderar att du tar med euro eller amerikanska dollar i kontanter och växlar på plats till lokal valuta. 
Kreditkort: MasterCard och Visa kan användas som betalningskort i större butiker och på hotell. Bankomater finns i de större städerna.
Elektricitet: 220 V.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Baku samt hem från Tbilisi
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 7 övernattningar i dubbelrum
 • 7 frukostar (dag 2 - 8)
 • 6 middagar (dag 2 - 7)
 • 2 luncher (dag 4 och 5)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 2 695:-