Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Bra att veta - Viktig information

JOURTELEFON

När kontoret har stängt samt under helgen kan du i brådskande ärenden nå oss på följande telefonnummer: 0708-89 82 90.

PASS

Till samtliga våra resmål erfordras giltigt pass. Ha passet tillgängligt i handbagaget. Kraven från olika länder förändras kontinuerligt och säkrast är att ha ett pass som är giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum.

VISUM

Se under Bra att veta på respektive resa på vår hemsida. För visum som inte hanteras av Scandorama ansvarar resenären själv för att ansökan görs korrekt, i tid samt för kostnaden. För icke svenska medborgare rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

VACCINATION

Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågan om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

MEDICINER

Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

FYSISK FORM & HÄLSOKRAV

Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till/från sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

FÖRSENINGAR

Vid olyckliga omständigheter kan förseningar uppstå, både när det gäller buss- och flygresor. I händelse av förseningar utgår ingen kompensation från Scandorama och du ersätts inte för förlorad arbetsförtjänst eller semesterdag, inte heller för missade anslutningar som inte ingår i paketresan, taxiresor, hotellkostnader eller liknande. Då förseningar kan förekomma uppmanar vi dig att ha god marginal om du har bokat egna anslutningsarrangemang. Tänk på att alltid ha en heltäckande reseförsäkring.

DRICKS

Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.