Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Colombia med Bogotá & Cartagena ✈

FLYGRESA - Sydamerika - 14 dagar

 

Colombia med Bogotá & Cartagena - En resa från kaffe till Karibien

Huvudstaden Bogotá bjuder på såväl historiska platser som innovativ modernism och det berömda kaffebältet lockar med kaffeplantager och enastående natur. I beryktade Medellín bevittnar vi den stadsförvandling som skett och tar del av stadens spännande historia. Vi lämnar bergen för karibiska stränder och avslutar i historiska Cartagena med härliga salsatoner. Upptäck kontrastrika Colombia på en unik rundresa!

 

Rundresan i korthet

Dag 1:  Skandinavien - Bogotá
Dag 2:  Bogotá
Dag 3:  Bogotá - flyg till Armenia
Dag 4:  Armenia
Dag 5:  Armenia - Medellín
Dag 6-7:  Medellín
Dag 8:  Medellín - flyg till Santa Marta
Dag 9:  Santa Marta
Dag 10:  Santa Marta - Cartagena
Dag 11-12:  Cartagena
Dag 13:  Flyg från Cartagena
Dag 14:  Landar i Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
 • Huvudstaden Bogotá
 • Armenias kaffedistrikt
 • Mytomspunna Medellín
 • Muromgärdade Cartagena
 • Från högland till karibisk kust
           

Dagsprogram

Dag 1: Mot Colombia

Flyg till Bogotá: Flygen lyfter från Skandinavien, vi mellanlandar, byter flyg och fortsätter över Atlanten till Colombias huvudstad Bogotá. Scandoramaguiden möter upp och transferbussen tar oss till centrum och fräscha Tryp by Wyndham Hotel Embajada. Här kommer vi att bo de inledande två nätterna.

Dag 2: Högt belägna Bogotá

Bogotá: Colombias huvudstad ligger i Anderna, ungefär 2 640 m ö h, och har ett stabilt klimat året runt med sköna dagar och svala nätter. Landets största stad har mycket gemensamt med andra sydamerikanska storstäder och har kämpat med samma problem vad gäller arbetslöshet och levnadsförhållanden. I området La Candeleria, stadens äldsta, påminns vi om dess koloniala förflutna och vackra byggnader kantar kullerstensgatorna. Kanske lockar en colombiansk kaffe på någon servering? Om du gillar shopping kommer du att uppskatta Gran Estacion, ett av Sydamerikas största shoppingcentra, som ligger inom gångavstånd från vårt hotell liksom Vetenskapsmuseet med sina interaktiva utställningar.

Efter frukost går vi ombord på bussen och chauffören tar oss vant genom den myllrande trafiken. Vi ger oss ut på en rundtur i och omkring Bogotá och bekantar oss med dess största sevärdheter. Vi besöker Saltkatedralen vid Zipaquira som räknas till ett av Colombias sju underverk. Kyrkan ligger i saltgruvan 180 meter under jorden och är underbart utsmyckad och ljussättningen spektakulär. Åter i Bogotá promenerar vi genom stadens historiska centrum och besöker det berömda guldmuseet. Med linbanan tar vi oss upp till toppen av berget Monserrate, beläget 3 152 m ö h, och vi belönas med panoramautsikt över staden. På Monserrate finns också den idylliska vitkalkade kyrkan. Efter en heldag med de största sevärdheterna återvänder vi till hotellet. Kvällen är fri för var och en att njuta av själfulla och pulserande Bogotá.

Dag 3: Mot kaffebältet

Bogotá - Armenia: Efter frukost tar transferbussen oss till flygplatsen och vi stiger ombord på flyget till Armenia, en flygning på en knapp timme. Vi landar i Colombias kaffebälte, centralt beläget i landet, och vi åker genom Andernas frodiga dalgångar vars bördiga mark används för att odla världens kanske bästa kaffe. Vi åker genom småbyar och mäktig natur till Calarcá och strax utanför byn hittar vi charmiga Hotel Hacienda Combia där vi checkar in för de kommande två nätterna. Efter incheckning väntar en resa i kaffets förtrollande värld när vår guide leder oss från frö till skörd och visar hur komponenter som jord, vatten, sol och skugga påverkar kaffet. Vi får lära oss hur man bäst tar tillvara den ädla bönan för att göra det perfekta kaffet och vi gör en provsmakning där vi förstår de olika nyanserna i kaffet. Efter denna uppvisning i kaffets historia och verklighet kan vi njuta av haciendans faciliteter, kanske ett dopp i poolen med underbar utsikt över dalgången. På kvällen dukas det för gemensam middag.

Dag 4: Cocoradalen

Armenia: Efter frukost ger vi oss ut bland vindlande dalgångar, böljande kaffeodlingar och plantager. Dagens första mål är spektakulära Cocoradalen som fått sitt namn efter en prinsessa tillhörande ursprungsbefolkningen Quimbaya. Dalen är en del av nationalparken Los Nevados som speciellt fokuserar på att skydda landets nationalträd, vaxpalmen. Palmen är endemisk, kan bli upp till 80 meter hög och unik för denna del av världen och har länge varit utrotningshotad. Vi får lära oss mer om vaxpalmen och arbetet med att rädda den samtidigt som vi njuter av den natursköna miljön under en kortare vandring. Vi besöker sedan byn Salento, berömd för sina för kaffebältet typiska färgstarka adobehus av lersten. Marknadsstånden och de lokala butikerna erbjuder välgjort hantverk av främst väv, tyg, trä och läder. Missa inte utsiktsplatsen med underbara vyer över dalen, följ bara de färgade stegen från centrum för att komma dit! På kvällen äter vi middag tillsammans på haciendan och blickar ut över kaffefälten.

Dag 5: Med bussen norrut

Armenia - Medellín: Efter frukost lämnar vi haciendan och styr norrut mot den historiska staden Medellín, omtalad som staden med den eviga våren. Här ligger temperaturen i stort sett året runt omkring 25 grader på dagen och 18 på natten. I Medellín checkar vi in på rustika och modernt designade Art Hotel Boutique i stadsdelen El Poblado och kvällen är fri för egna strövtåg, ca 27 mil.

Dag 6-7: Mytomspunna Medellín

Medellín: Colombias näst största stad är sannolikt även den mest omtalade, mycket på grund av Pablo Emilio Escobar Gaviria, världens sannolikt mest kända droghandlare. Medellín har ansträngt sig för att lämna sitt mörka förflutna med drogkarteller bakom sig men det är inte glömt. På senare tid har innovativa stadsutvecklingsprojekt genomförts för att förbättra säkerhet, utbildning och infrastruktur vilket erkänts internationellt. Belägen i en smal dal är staden inramad av imponerande bergstoppar och ljusblå himmel. Vi upptäcker Medellín under en rundtur och inleder med Comuna 13, en stadsdel som tidigare kontrollerades av kartellerna men som i dag är en del i ett av de många projekt som verkar för att förändra staden. Med stadens linbane- och rulltrappssystem tar vi oss uppåt i staden. Vi beundrar de av lokala konstnärer uppförda muralmålningarna i Comuna 13 innan vi fortsätter till Plaza Botero med skulpturer av konstnären Fernando Botero. Under eftermiddagen besöker vi Medellíns botaniska trädgård som med sina paviljonger och sin stora park är en riktig oas i staden. Vi passar också på att besöka torget i Sabaneta, kanske hinner vi med en svalkande dryck i någon av de många barerna. En dag med det bästa av Medellín! Andra dagen kan den som önskar följa med till El Peñón de Guatapé alternativt upptäcka Medellín på egen hand.

Dag 8: Karibien hägrar

Medellín - Santa Marta: Vi lämnar Anderna för en annan del av Colombia när vi efter frukost beger oss till flygplatsen och tar flyget till Santa Marta, en flygning på ungefär en timme. Nu väntar paradisliknande karibiska stränder, sol, bad och salsamusik. En ny dimension av fantastiska Colombia! Vi landar i Santa Marta och efter en kort bussresa checkar vi in på bekväma Mercure Hotel Emile, strategiskt beläget nära stranden och nationalparken i Bello Horizonte söder om Santa Marta.

Dag 9: Tayrona Nationalpark

Santa Marta: Nu ska vi utforska Tayronas nationalpark! Utmärkta djungelstigar ger oss möjlighet att stifta bekantskap med den fantastiska flora och fauna som trivs i det tropiska klimatet här. Det finns två distinkta ekosystem i parken tack vare läget mellan hav och berg. För den historieintresserade är det väl värt två timmars vandring i stigande terräng från El Cabo för att komma till den uråldriga ruinstaden el Pueblito. Tillsammans med de lokala nationalparksguiderna, som ständigt är ute och spårar och bevakar, utforskar vi nationalparken utifrån den aktuella dagens förutsättningar. Som man säger i Tayrona, varje dag har ett nytt ansikte, det gäller att fånga det bästa. Efter en dag av upplevelser i Tayrona återvänder vi till vårt hotell i Santa Marta under seneftermiddagen och kan fritt spendera tid vid stranden, poolen eller varför inte njuta av den vackra solnedgången på terrassen?
Observera att alternativt program med utflykt till Tayronaka istället för Tayrona kan bli aktuellt då nationalparken i februari månad periodvis stänger för besökare utifrån.

Dag 10: Mot muromgärdat världsarv

Santa Marta - Cartagena: Efter frukost sätter vi kurs mot den muromgärdade hamnstaden Cartagena, en kolonial pärla och Colombias första uppmärksammade världsarv, upptaget av Unesco 1984. Staden grundades på 1500-talet och blev snabbt en mycket viktig hamnstad tack vare sitt strategiska läge. Under 1500- och 1600-talet hade de spanska skatteskeppen sin huvudbas här och självklart samlades sjörövare, kapare och pirater i och utanför staden. Mest berömd är kanske Sir Francis Drake som plundrade staden år 1580. Gamla stan är än i dag muromgärdad och ett kolonialt guldkorn med sina vindlande stenlagda gator och klassiska byggnader. Vi bor bekvämt på genuina och flärdfulla Armeria Real Hotel, mittemellan småbåtshamnen och Gamla stan i Cartagena, ca 25 mil. Som gjort för upptäcktsfärder!

Dag 11-12: Koloniala Cartagena

Cartagena: I dag ger vi oss ut på en gemensam stadspromenad genom stadens historiska centrum och upptäcker de viktigaste platserna. Vi vandrar i staden som inspirerade Colombias kanske mest berömda författare och journalist, Gabriel García Márquez. Vi följer i Nobelprisvinnarens fotspår och stiftar bekantskap med berömda sevärdheter som katedralen, inkvisitionspalatset, Santa Claras nunnekloster som i dag är ombyggt till hotell, stadens berömda murar las Murallas och mycket mer. Efter den guidade turen finns det tid för egna strövtåg och upptäcktsfärder innan vi under sen eftermiddag åter träffas för en gemensam aktivitet. Två lokala dansare bjuder upp till colombiansk salsa, känd som Cali-stil. Vi får lära oss grunden i dansen, att hålla överkroppen still och låta benen arbeta! Garanterat en annorlunda och trevlig lektion som vi kan få användning för när mörkret lägger sig och salsamusiken strömmar ut från restauranger och barer.

Sista dagen är vigd åt egna arrangemang. Kanske lockar lite shopping, något av Cartagenas alla museer eller bara avkoppling? Önskas strand tar man båten till Playa Blanca eller Islas de Rosario som är en skyddad nationalpark med underbara stränder och natur. Valet är ditt!

Dag 13: Farväl Colombia

Flyg från Cartagena: Då vårt flyg inte lyfter förrän framåt kvällen har vi ytterligare några timmar på oss att njuta av Cartagena. På eftermiddagen tar vi transferbussen mot flygplatsen och startar vår hemresa.

Dag 14: Med starka minnen i bagaget

Landar i Skandinavien: Efter en europeisk mellanlandning med byte av flyg landar vi åter i Skandinavien med mängder av färgstarka minnen från kontrastrika Colombia.

Extra arrangemang

 

Utflykten måste förbokas minst 1 månad före avresa.

El Peñón de Guatapé

Det finns saker man bara inte får missa i området kring Medellín och en av dessa platser är El Peñón de Guatapé! Vår andra dag i Medellín tar bussen oss upp i bergen till färgstarka byn Guatape. Strax utanför byn finner vi klippan El Peñol som om man orkar sig uppför de 649 trappstegen bjuder på fantastisk utsikt över den färgskiftande konstgjorda sjön och de frodiga omgivningarna. El Peñón de Guatapé bildades för ungefär 70 miljoner år sedan och är en monolit på  2 135 m ö h som fungerat som helgedom för Tahimifolket. Monoliten bestegs inte förrän 1954 men i dag är den mer lättillgänglig tack vare de nya trapporna. En bedårande och enastående naturupplevelse!
Pris ca 595:-

 

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare för vistelser under 90 dagar. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst. För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Passkopior
På den här resan behöver vi passkopior av våra gäster. Vi behöver därför en kopia på ditt pass. Du kan ladda upp din passkopia online på /passinformation
Vänligen var noga med att alla uppgifter stämmer, att alla för- och efternamn finns med och är stavade som i passet.

Har du inte möjlighet att fylla i denna länk går det bra att skicka en passkopia brevledes till oss på följande adress: 

Scandorama
Att: David H/Victoria J
Box 4012
203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form & höjdsjuka
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Vid vistelser på mer än 2 500 meters höjd finns det risk för att drabbas av höjdsjuka. Har du hjärt- eller lungproblem bör du först rådfråga läkare före avresa.

Aktuella höjder under resan:
Bogotá: 2 600 m ö h

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Spanska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: - 7 timmar vid sommartid i Sverige och - 6 timmar om vintertid i Sverige.
Valuta: Den colombianska valutan heter pesos (COP) och enklast är att ta med kreditkort (Visa/Mastercard) och ta ut kontanter på plats. Höga avgifter för att växla dollar till pesos.
Kreditkort: Kreditkort accepteras som betalningsmedel på de flesta större hotell, restauranger och i större butiker. Uttagsautomater för Visa och MasterCard finns i de större städerna.
Elektricitet: 110 volt, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Bogotá, Bogotá - Armenia, Medellín - Santa Marta
  samt Cartagena - Skandinavien
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 12 övernattningar i dubbelrum
 • 12 frukostar (dag 2 - 13)
 • 3 luncher (dag 3 - 4 och 9)
 • 2 middagar (dag 3 - 4)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg 6 495:-

Hotell

Destinationshotell

Armeria Real Hotel, Cartegena de Indias
Armeria Real Hotel, Cartegena de Indias
Härligt och njutningsfullt hotell med lyxig flair. Det eleganta boutiquehotellet är inhyst i en anrik kolonial villa med tjusiga salar, valvbågar, vackra takbjälkar, sirliga balkonger och en grönskand...

Övernattningshotell

Tryp by Wyndham Hotel Embajada, Bogotá
Tryp by Wyndham Hotel Embajada, Bogotá
Nytt och modernt hotell med god komfort som uppskattas av sina gäster. Hotellet är inhyst i en U-formad byggnad med en trevlig innergård och uteservering. Du välkomnas av en stor och ljus lobby med kl...
Hotel Hacienda Combia, Calarcá
Hotel Hacienda Combia, Calarcá
Underbart charmigt landsortshotell i traditionell färgglad haciendastil ursprungligen byggt som mangårdsbyggnad till kaffeplantagen på 1800-talet. Här kan du njuta av ett dopp i infinitypoolen med sto...
Art Hotel Boutique, Medellín
Art Hotel Boutique, Medellín
Annorlunda och rustikt designhotell inhyst i en före detta industrilokal med vackra röda tegelväggar, rostiga stålbalkar och pampigt trapphus. Hotellet har en härlig atmosfär med en modern konstnärlig...
Mercure Hotel Emile, Santa Marta
Mercure Hotel Emile, Santa Marta
Stort och komfortabelt semesterhotell med modern och fräsch stil. Vid ankomst till hotellet möts man av en tilltalande lobbylounge med trevliga sittgrupper i en harmonisk färgskala. Hotellet har en tr...