Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Costa Rica ✈

FLYGRESA - Centralamerika - 14 dagar

 

Costa Rica
- En exotisk & unik resa

En av världens mest artrika naturmiljöer bjuder på regnskogar, varma källor och paradisstränder. Från huvudstaden San José mot Cartago och vidare via San Gerardo de Dotas dimhöljda molnregnskog till den mäktiga Arenalvulkanen. Avslutningsvis smälter vi intrycken under några avkopplande dagar med all inclusive på Stilla havsstranden Samara Beach.

Ingen annanstans på jorden kan du uppleva en motsvarande biologisk och zoologisk mångfald. Det lilla centralamerikanska landet är en föregångare när det gäller naturvård och ekoturism. En tredjedel av landets yta består av skyddade naturområden som rymmer fem procent av världens totala flora och fauna. En resa till Costa Rica bjuder på unika upplevelser och minnen för livet!

Rundresan i korthet

Dag 1: Skandinavien - San José
Dag 2:
San José - Orosidalen
Dag 3: Orosidalen
Dag 4: Orosidalen - Dominical
Dag 5:
Dominical
Dag 6: Dominical - Puntarenas
Dag 7: Puntarenas - La Fortuna
Dag 8: La Fortuna
Dag 9: La Fortuna - Samara Beach
Dag 10-12: Samara Beach
Dag 13:
Samara Beach - flyg från San José
Dag 14: Landar i Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
 • Cartago & vulkanen Irazú
 • Vackra Orosidalen
 • Corcovado National Park
 • Arenal - vulkan & nationalpark
 • Det rika djurlivet
 • Avkoppling på Samara Beach

Dagsprogram

Dag 1: Flyget till huvudstaden

Flyg till San José: Vi lämnar Skandinavien och efter en mellanlandning med byte av flyg fortsätter vi över Atlanten. Vi landar på kvällen lokal tid och på flygplatsen väntar Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden. Transferbussen tar oss den korta vägen till utmärkta Barceló Hotel i stadsdelen Uruca i Costa Ricas huvudstad San José.

Dag 2: Cartago & vulkanen Irazú

San José - Orosidalen: Efter frukost påbörjar vi vårt costaricanska äventyr! Dagens första stopp gör vi i staden Cartago, en av landets äldsta och en gång i tiden huvudstad. Den gamla kolonialstaden har flera gånger ödelagts av vulkanen Irazús utbrott men har trots detta flera sevärdheter som vi bekantar oss med under vårt besök. Irazú är landets högsta aktiva vulkan, ca 3 400 m ö h, belägen i nationalparken med samma namn. Vi låter oss imponeras av kratern och det omgivande landskapet innan vi fortsätter till den vackra Orosidalen, ca 10 mil, och genuina Hotel Rio Perlas vackert beläget i regnskogen.

Dag 3: Orosidalen & Tapantí National Park

Orosidalen: Vi vaknar upp, insuper den friska luften och njuter av de de grönskande omgivningarna runt hotellet. I dag ska vi utforska Tapantí National Park, som gränsar till Orosifloden, belägen utanför den charmiga orten Orosi. Regnskogen här är djurrik med runt 400 fågelarter och närmare 50 olika däggdjur, bland annat tapirer och kapucinapor. Efter en härlig förmiddag i regnskogen äter vi lunch i Orosi innan vi återvänder till hotellet för en avkopplande eftermiddag.

Dag 4: Via San Gerardo de Dota

Orosidalen - Dominical: Tidigt på morgonen sätter vi kurs mot de grönskande Talamancabergen och molnregnskogen för en tur med fokus på praktquetzalfågeln, Guatemalas nationalfågel och en historiskt helig fågel för både mayaindianerna och aztekerna. Området vi befinner oss i anses vara den främsta platsen i Costa Rica för att se praktquetzalfågeln och vi ger oss ut tillsammans med en naturguide för att söka efter den och andra fåglar. Fascinerande! Vi äter lunch i San Gerardo de Dota vars dalgång brukar beskrivas som ett riktigt paradis för den fågelintresserade och den biologiska mångfalden imponerar. Vi lämnar sedan den dimhöljda molnregskogen och styr mot havet och Costa Ballena, ibland omnämnd som Valkusten, och Dominical, ca 17 mil. Som smeknamnet avslöjar är det marina djurlivet rikt med knölvalen som den mest imponerande. Knölvalar är vanligast förekommande mellan juli - oktober och december - mars. Även andra valarter och delfiner förekommer. Efter incheckning på vårt ekohotell Villas Río Mar har du möjlighet att på egen hand njuta av omgivningarna vid vackra Stilla havet. Kanske lockar någon av aktiviteterna i den marina nationalparken Marino Ballena?

Dag 5: Corcovado National Park

Dominical: Omtalat som ett riktigt surfparadis var Dominical fram tills ganska nyligen en välbevarad hemlighet. Närbelägna stränderna Chaman och Hermosa är populära och Playa Ventanas kantas av branta klippor och havsgrottor som kan utforskas vid lågvatten. Vi ägnar dagen åt Nationalparken Corcovado, en av världens främsta låglandsregnskogar belägen på Costa Ricas Stillahavssida. Den biologiska mångfalden är enastående och här finns landets mest omfattande bestånd av jaguarer, tapirer och aror tillsammans med en stor mängd andra djur. Vi åker båt från Punta Uvita till fältstationen innan vi tillsammans med en erfaren naturguide ger oss ut på en ca 2 timmar lång vandring i den tropiska regnskogen.

Dag 6: Norrut mot sol & bad

Dominical - Puntarenas: I dag fortsätter vi norrut längs kusten till Nicoyabukten och Fiesta Resort, ca 17 mil. Här har vi en avkopplande dag framför oss och möjlighet att njuta av hotellets bekväma faciliteter. Spendera dagen i en solstol under ett parasoll i den lummiga trädgården medan palmerna vajar i brisen från Stilla havet. Njut av ett svalkande dopp i det stora lagunformade poolområdet eller ta en promenad längs den vidsträckta stranden med vulkanisk sand. Hotellet har ett flertal restauranger och barer samt erbjuder olika nöjen, aktiviteter och sportmöjligheter.

Dag 7: Nästa vulkan tornar upp sig

Puntarenas - La Fortuna: Efter frukost checkar vi ut och beger oss till det centralt placerade låglandet och vulkanen Arenal. Resan tar oss genom ett vackert landskap fyllt av böljande kullar, fruktplantager och charmiga byar till trakten av den lilla staden La Fortuna, ca 13 mil. Staden är belägen i närheten av ett av landets verkliga landmärken, vulkanen Arenal med sin spännande historia och något skrämmande silhuett. Vi inleder med ett besök på Danaus Ecological Reserve där en naturguide tar oss med på en promenad och visar några av de många olika växter, djur och inte minst fjärilar som finns här. Vi checkar sedan in på trevliga Hotel Eco Arenal. Området är berömt för sina varma källor och i kväll kopplar vi riktigt av och njuter, bad i heta källor sägs vara närande för kropp och själ. De naturligt varma källorna sägs även ha en terapeutiskt positiv inverkan på kroppen. Vi avslutar med en gemensam middag vid källorna och ångande vattenfall.

Dag 8: Arenals nationalpark

La Fortuna: I och runt La Fortuna finns mycket att upptäcka. I dag står en utflykt till Arenals nationalpark på programmet och vi får uppleva regnskogen på allvar. I den skogsklädda nationalparken runt vulkanen vimlar det av djur, allt från vrålapor till skönsjungande fåglar som hörs från gryning till solnedgång. Vi upptäcker Arenals nationalpark lite från ovan via det speciella hängbrosystemet och via en kabinbana. För den äventyrlige finns det även möjlighet att åka zipline! Vår kunniga naturguide tar oss med på ett unikt äventyr. Vulkanen, som ansågs verkligt aktiv fram till 2010, är känd för sin naturliga skönhet och vi upptäcker regnskogens flora och fauna. Själva byn La Fortuna är både vacker och gemytlig. Här finns möjlighet att uppleva det costaricanska vardagslivet på nära håll i en trivsam atmosfär.

Dag 9: Från regnskogen till havet

La Fortuna - Samara Beach: Vi lämnar vulkanen och bussen tar oss till nationalparken Palo Verde, en del av skyddsområdet Tempisque. Parken är berömd för sitt rika fågelliv med aror, svårfångade tukaner, flyttfåglar och olika storkarter. Under torrperioden är Tempisquefloden ett av Costa Ricas viktigaste vattenhål för nästan alla djur i området. Detta skyddade område är en naturlig hemvist för tusentals olika djur och växter, ca 375 av Costa Ricas ca 900 arter av fåglar finns i Palo Verdes nationalpark. Vi ger oss ut på en båttur på Bebederofloden innan vi efter lunch fortsätter mot regionen Guanacasta där det råder ett torrare tropiskt klimat. Det är en av landets populäraste delar tack vare de paradislika stränderna och det fantastiska klimatet. Väl framme på semesterresorten Villas Playa Hotel, ca 19 mil, har vi möjlighet att ta det lugnt och bara koppla av på stranden eller vid poolen.

Dag 10-12: Avkopplande dagar

Samara Beach: Vi har nu tre dagar framför oss i detta tropiska paradis som med soldränkta stränder och turkost vatten manar till avkoppling och blir ett utmärkt sätt att samla intrycken efter en fantastisk rundresa. För den som önskar ytterligare upplevelser finns det olika aktiviteter att välja mellan på plats.

Dag 13: Minnen för livet

Samara Beach - flyg från San José: På väg tillbaka från paradiset åker vi åter genom det rustika landskapet Guanacaste mot huvudstaden San José och flygplatsen, ca 22 mil. Flygen lyfter och vi lämnar Costa Rica bakom oss.

Dag 14: Åter på hemmaplan

Landar i Skandinavien: Efter en bekväm transatlantisk nattflygning mellanlandar vi för byte av flyg och vidare färd till vald flygplats. Med oss har vi minnen från en resa vars intryck etsar sig fast för evigt!

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare för vistelser under 90 dagar. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form
Denna resa innehåller en del vandring. Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Spanska.
Klimat & klädsel: Klimatet är tropiskt med temperaturer på runt 25 grader i bergsdalarna och något varmare vid kusterna. I inlandet kan temperaturen sjunka ner mot 10-12 grader. Temperaturskillnaderna är små över året, men kan växla snabbt. Regntiden infaller mellan mars och november, då regnet kommer i korta, kraftiga byar. I delar av landet är klimatet varm och fuktigt. Vi rekommenderar att ta med sig en mindre ryggsäck, bra vandringsskor och vattentät jacka/regnjacka. Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: Svensk tid -8 timmar.
Valuta: Costaricansk colón (CRC). I Sverige erbjuder inte växlingskontoren costaricansk valuta, vi rekommenderar att ta med sig US-dollar i små valörer. Växel får man oftast tillbaka i lokal valuta och därmed får man lokal valuta utan att behöva växla.
Kreditkort: Visa kan användas som betalningsmetod på de flesta hotell, restauranger och i större butiker. Det går också att ta ut kontanter i bankautomater. Användningen av Mastercard är inte lika utbredd som Visa.
Elektricitet: 110V, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till San José t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 12 övernattningar i dubbelrum
 • 12 frukostar (dag 2 - 13)
 • 9 luncher (dag 2 - 5 och 8 - 12)
 • 6 middagar (dag 6 - 7 och 9 - 12)
 • All inclusive på hotellen dag 6 och 9 - 12
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 5 995:-