Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Kambodja ✈

FLYGRESA - Asien - 15 dagar

 
Flygresa & Kryssning Selection

Kambodja - Siem Reap, Angkor Wat & huvudstaden Phnom Penh

Följ med och upplev Indokinas hjärta och själ. Kambodjas koloniala arv och storslagna natur i kombination med khmerrikets överväldigande ruinstad Angkor och huvudstaden Phnom Penh. Stora upplevelser men även avkoppling och möjlighet till sol och bad som avslutning. En semester som har allt!

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Siem Reap
Dag 3-5:  Siem Reap
Dag 6:  Siem Reap - Battambang
Dag 7:  Battambang
Dag 8:  Battambang - Phnom Penh
Dag 9:  Phnom Penh
Dag 10:  Phnom Penh - Sihanoukville
Dag 11-13:  Sihanoukville
Dag 14:  Flyg från Phnom Penh
Dag 15:  Landar i Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
 • Siem Reap
 • Unika Angkor Wat
 • Huvudstaden Phnom Penh
 • Tuol Sleng & Choeung Ek
 • Battambang
 • Strandparadiset Sihanoukville
         

Dagsprogram

Dag 1-2: Äventyret börjar

Flyg till Siem Reap: Flygen lyfter mot Singapore där vi mellanlandar och byter till vårt direktflyg till Siem Reap där vi landar nästa dag. På flygplatsen väntar guide och transferbuss och vi inleder med Tonle Sap-sjön, Sydostasiens största färskvattensjö och en del av Mekongs flodsystem. Vi ger oss ut med båt och besöker en by där invånarna bokstavligt talat lever på vattnet. Alla hus, bostäder såväl som butiker och skolor, är antingen husbåtar eller är byggda på pålar. Invånarna lever huvudsakligen av fiske och under regnperioden förvandlas byns gator till kanaler. På väg tillbaka till Siem Reap besöker vi konst- och hantverkscentrat Senteurs d'Angkor innan vi checkar in på fräscha Hostel Lub d Cambodia.

Dag 3-5: Nationalsymbolen Angkor Wat

Siem Reap: I dag ska vi utforska de mytomspunna tempelruinerna i Angkor, en av resans verkliga höjdpunkter! Ruinstaden Angkor bjuder på över 70 större ruiner och mer än tusen mindre historiska lämningar. Vi börjar med Angkor Thom, den sista huvudstaden i khmerriket och den egentliga staden. Här finner vi Bayontemplet, berömt för sina 54 torn med gåtfulla ansikten som symboliserar de 54 provinserna i det stora khmerriket. Vi besöker också Ta Prohm, även kallat djungeltemplet, och ser Elefanternas terrass och den Spetälske kungens terrass. Efter dessa första tempelupplevelser återvänder vi till Siem Reap för lunch och relax under de varmaste timmarna mitt på dagen. Senare på eftermiddagen väntar legendariska Angkor Wat, en av världens mest berömda sevärdheter! Platsen är mytomspunnen och det gigantiska templet är landets nationalsymbol. Vi avslutar med att uppifrån templet Pre Rup se solen gå ned över djungeln. En dag med upplevelser vi sent ska glömma!

Andra dagen beger vi oss till Banteay Srei, kallat Det rosa templet tack vare den rosafärgade sandsten det är uppfört i. Templet, tillägnat guden Shiva, är ett av de minsta men väl värt ett besök med sina vackra ristningar som är djupt skurna och ger ett tredimensionellt intryck. Vi besöker också Akiras landminemuseum där vi får se deaktiverade minor och lära oss om dess konsekvenser. Vi avslutar med ett besök på en palmsockerfabrik innan vi vänder åter mot Siem Reap.

Tredje dagen åker vi ett par mil utanför Siem Reap och får se hur livet ter sig på den kambodjanska landsbygden. Vi besöker en genuin by som drivs som ett kooperativ där alla inkomster från turismen går tillbaka till invånarna. Vi får höra om livet i byn, hur skolan fungerar med mera. Därefter åker vi en tur med oxdragna kärror och kommer verkligt nära den genuina landsbygden när vi åker genom fält och över åar till ett gammalt undangömt djungeltempel. Vi imponeras av de vittrande ruinerna och får lära oss mer om det mäktiga khmerriket. Vi återvänder till byn och får se olika hantverk som man ägnar sig åt innan vi äter lunch hemma hos en familj. En dag med genuina upplevelser långt ifrån myllret och folklivet vid Angkors ruiner.

Dag 6: Mot Battambang

Siem Reap - Battambang: Efter frukost fortsätter vår resa västerut och vi stannar i en by och får se hur traditionellt stenhuggeri går till. Vårt mål för dagen är Kambodjas näst största stad Battambang, ett stort handelscentrum för jordbruksområdena väster om Tonle Sap-sjön, ca 24 mil. Floden Sangker snirklar sig genom staden som bjuder på välbevarad fransk kolonialarkitektur. Vi besöker ett intressant historiskt museum innan vi under seneftermiddagen beger oss till Phnom Sampeau och möter för första gången Kambodjas mörka förflutna i form av de ökända Killing Caves. Grottorna hade samma funktion som Killing Fields utanför Phnom Penh, avrättningsplats och massgrav. Efter detta mörka kapitel avslutar vi med den närbelägna fladdermusgrottan. När mörkret faller och dagen går mot sitt slut ger sig fladdermössen ut på jakt. Att se tusentals fladdermöss flyga ur grottan är en fascinerande upplevelse! Fyllda av upplevelser återvänder vi till Battambang och checkar in på bekväma Classy Hotel & Spa.

Dag 7: Kambodjas andra stad

Battambang: I dag utforskar vi det genuina kambodjanska livet och möter lokalborna. Vi ser typiska små bostadshus som sett likadana ut i generationer, risfält, verkstäder och mycket mer. Vi får ta del av det dagliga arbetet med mat, hantverk och annat. Vi besöker också templen Wat Ek Phnom och Wat Phnom Banan, det senare en mindre version av det berömda templet i Angkor, beläget på en höjd med vacker utsikt över det kringliggande landskapet. Vi avslutar med att prova det lokala vinet på vår väg tillbaka till Battambang.

Dag 8: Huvudstaden hägrar

Battambang - Phnom Penh: Efter frukost sätter vi kurs mot Kambodjas huvudstad. Vi passerar provinsen Kampong Chhnang och passar på att bekanta oss med hantverk som keramiktillverkning och silversmide. Ett par mil nordväst om Phnom Penh ligger den forna huvudstaden Udong vid berget med samma namn. Staden var huvudstad i mer än 250 år och här finner vi kungens residens, tempel och stupor. Vårt mål för dagen är Phnom Penh och bekväma Le Mont Hotel, ca 32 mil.

Dag 9: Phnom Penhs höjdpunkter

Phnom Penh: Nu ska vi ägna oss åt huvudstaden Phnom Penh, en gång kallad Asiens pärla och av många ansedd som den vackraste franskbyggda staden i Indokina. Breda boulevarder med villor från kolonialtiden samsas med strandpromenader, trähus på pålar och myllrande marknader. Vi besöker det kungliga palatset och ser bland annat Silverpagoden som har fått sitt namn av de 5 000 silverplattor som täcker pagodens golv. Eftersom kungen fortfarande bor här är inte hela palatset öppet för allmänheten. Efter ett besök på Nationalmuseet fördjupar vi oss i Kambodjas moderna och mörka historia. De röda khmererna tog makten 1975 och de grymheter som Kambodjas folk fick utstå fram till 1979 tillhör några av världshistoriens värsta brott. Vi inleder med ett besök på Tuol Sleng, folkmordsmuseet, som är inhyst i den skola som röda khmererna övertog och använde som tortyrcentrum under andra halvan av 1970-talet. Vi fortsätter sedan till ökända Choeung Ek, mer känt som Killing Fields, ett av Kambodjas många dödens fält. Efter de gripande besöken avslutar vi med Psar Toul Tom Pong, även känd som den ryska marknaden.

Dag 10: Mot sol & bad

Phnom Penh - Sihanoukville: Vi lämnar storstaden och tar oss söderut mot kusten och Sihanoukville i provinsen med samma namn, ca 23 mil. Strax utanför väntar avkopplande Independence Hotel, vackert beläget nära havet, och vi checkar in för resans avslutande fyra nätter.

Dag 11-13: Härligt avkopplande dagar

Sihanoukville: Med milslånga vita sandstränder, kristallklart vatten och frodig grönska är Sihanoukville ett sant paradis. Strandbarer, hängmattor och orörda tropiska öar. En perfekt avkopplande avslutning på resan!

Dag 14: Hemåt efter magiska dagar

Flyg från Phnom Penh: Det har blivit dags att vända blickarna hemåt efter en innehållsrik rundresa i underbara Kambodja. Med både historiska och kulturella minnen i bagaget beger vi oss åter mot Phnom Penh och flygplatsen, ca 23 mil.

Dag 15: Med minnen för livet

Hemkomst till Skandinavien: Efter mellanlandning och byte av flyg landar vi åter i Skandinavien med oförglömliga minnen för livet.

Bra att veta

Visum
För svenska medborgare krävs visum för att resa till Kambodja. Du ansvarar, ansöker och betalar själv för ditt visum.
Vi rekommenderar att ansöka om e-visum innan avresa på https://www.evisa.gov.kh/. Detta kostar ca 37 USD och tar ca 3 dagar.
Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Passuppgifter
Före avresa behöver vi samla in dina passuppgifter. Informationen krävs av flygbolaget och vår lokala agent för uppbokning av hotell, utflykter och eventuella inrikesflygningar. Denna information skickar du till oss snarast möjligast efter bokningstillfället genom att fylla i blanketten Inreseinformation. Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information. Informationen ska vara oss tillhanda så fort som möjligt efter bokningstillfället.

Blanketten kan fyllas i online på adressen:
/inreseinformation eller skrivas ut här » och skickas med post till:

Scandorama ”Flygavdelningen”
Box 4012, SE-203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch och/eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Khmer.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: + 5 timmar vid sommartid i Sverige och + 6 timmar om vintertid i Sverige.
Valuta: Riel (KHR). Kambodjansk valuta kan inte växlas i förväg utan måste köpas på plats. Ta med USD för växling till lokal valuta på plats.
Kreditkort: Kreditkort accepteras som betalningsmedel på de flesta större hotell och i vissa butiker. Uttagsautomater för Visa och MasterCard finns i de flesta större städer.
Elektricitet: 220 volt, adapter kan behövas då kontakterna ser olika ut.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
3/3ArlandaIndependence Hotel, SihanoukvilleMer än 818 985:-Boka
3/3KastrupIndependence Hotel, SihanoukvilleMer än 818 985:-Boka

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Siem Reap samt hem från Phnom Penh
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 12 övernattningar i dubbelrum
 • 12 frukostar (dag 3 - 14)
 • 3 luncher (dag 5 - 6 och 8)
 • 2 middagar (dag 2 och 13)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda eller Landvetter.

Enkelrumstillägg från 4 795:-

Hotell

Destinationshotell

Independence Hotel, Sihanoukville
Independence Hotel, Sihanoukville
Havsnära semesterhotell med avkopplande atmosfär. Lugnt beläget på en höjd med utsikt över havet omgivet av tropisk grönska med apor hoppande i träden. I huvudbyggnaden finns en cirkelformad restauran...

Övernattningshotell

Hostel Lub d Cambodia, Siem Reap
Hostel Lub d Cambodia, Siem Reap
Detta trevliga hotell som egentligen är ett vandrarhem är nytt och fräscht. Det har en ungdomlig, trendig stil samt god komfort och får höga gästbetyg. Hotellet har trevliga allmänna utrymmen med fler...
Classy Hotel & Spa, Battambang
Classy Hotel & Spa, Battambang
Komfortabelt och bra hotell i traditionell stil med härlig takterrass som bjuder på panoramautsikt över staden. Hotellet: Modernt och bra hotell med en arkitektonisk mix av fransk kolonialstil och lok...
Le Mont Hotel, Phnom Penh
Le Mont Hotel, Phnom Penh
Komfortabelt stadshotell i modern stil. Hotellet har en trivsamt inredd restaurang belägen på hotellets övre våningar varifrån man har en fantastisk utsikt över staden. Här finns även en populär takte...