Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Kerala – Södra Indiens juvel ✈

FLYGRESA - Indien - Rundresa - 12 dagar

 

Kerala
- Södra Indiens juvel

I den sydligaste delen av Indien hittar vi delstaten Kerala, ett tropiskt paradis med palmer, stränder, spännande naturreservat, vackra städer och en fascinerande historia. På vår resa får vi uppleva allt detta, samt den vackra staden Madurai i den angränsande delstaten Tamil Nadu. Kerala brukar ofta kallas för "Guds egna land" och när vi kommer hit förstår vi genast varför! Välkommen på en spännande resa i södra Indiens juvel!


Snabba fakta!
  • Kultur och natur, stad och landsbygd i fantistisk blandning!
  • Storslagen upplevelse på de bräckta sjöarna i Backwaters!
  • Avkoppling i två dagar på Isola di Cocco i Poovar!

Dagsprogram

Dag 1-2, söndag-måndag: På vingar av stål mot stora upplevelser

Flyg till Kochi: Under eftermiddagen lyfter vårt bekväma flyg mot Dubai där vi efter en kort mellanlandning byter flyg till Kochi vid Indiens sydspets, som vi ankommer till under morgonen nästföljande dag.

Kochi har sedan länge omnämnts i litteraturen som "Drottningen av Arabiska havet". Läget vid det blå vattnet i Arabiska havet och stadens rika blandning av indisk och utländsk arkitektur gör det unikt. Sevärdheter som de klassiska kinesiska fiskenäten, historiska byggnader, borgar och palats parallellt med de pittoreska lugna platser som de lokala kvarteren skänker utgör en skön bild tillsammans med det underbara klimatet. Här finns en blandning av ett medeltida Portugal, Holland och en engelsk landsbygd tillsammans med den lokala indiska kulturen. Kochi ligger inbäddat i ett kluster av öar och grundandes år 1102 e.Kr. efter upplösningen av Khulasekhara-riket.

Vi möts av vår guide som tar oss till hotellet där det dukats upp till välkomstfrukost. Efter frukosten checkar vi in på våra rum och ges möjlighet till lite avkoppling efter flygresan. På eftermiddagen träffas vi för att starta denna rundresans upplevelser med en stadsrundtur i Kochi. Vi beger oss till GCDA-komplexet nere i hamnen med köpcentra, restauranger och barer. Här börjar också vad som kallas Marine Drive. Då Kochi består av ett stort antal öar kan man inte vandra på en stadsrundtur utan här tar man båten. Vi får en härlig seglats mellan de viktigaste öarna och vår guide berättar dess historia under en två timmar lång tur som avslutas lägligt vid solnedgången. Kerala är känd för sina magiska solnedgångar. På kvällen äter vi middag tillsammans där information ges om de kommande dagarnas program.  Välkommen till Kerala, ”kokosnötternas land”, den grönskande tropiska delstaten på Indiens sydspets.

Dag 3, tisdag: Kochis & Keralas historia, kultur och tradition

Idag lägger vi grunden till Keralas historia, kultur och traditioner genom att färdas mot, Indiens idag största, arkeologiska/etnografiska museum Tripunithurapalatset. Detta är en viktig plats inför kommande dagar för att förstå landskapets många skiftande karaktärer som vi kommer att få uppleva. Palatset är byggt 1865 och ligger ca 10 km från Kochi. Vår guide kommer att ledsaga oss i detta enorma palats, idag bestående av 49 byggnader och berätta om dess märkliga historia. Palatset är byggt på toppen av en hög kulle och längs dess sluttningar nedåt finns 52 hektar av terrasserad trädgård. Palatset skänktes från Kochis kungafamilj i början på 1980-talet och 1986 öppnade det upp för allmänheten. Här möts vi av oljemålningar, väggmålningar, skulpturer, manuskript, antik keramik från Fjärran Östern, Kudakkallu (gravstenar) och otaliga minnesmärken. Här finns även ett galleri som rymmer samtida konst för området i vacker symbios med den äldre historian. Vi kommer garanterat att få ett lärorikt besök i detta enorma palats.

På eftermiddagen är det dags för ytterligare en spektakulär höjdpunkt i Kochi. De kinesiska fiskenäten, som kallas för Cheenavala, är unika för Kochi. Man tror att handlare från den kinesiska ätten Kublai Khan introducerade näten här. Många fiskare tjänar sin försörjning genom att fiska med dessa massiva nät utmed kusten vid Fort Kochi och Vypeen. Efter detta beger vi oss tillbaka till vårt hotell och efter skön avkoppling träffas vi för gemensam middag sista kvällen i Kochi.

Dag 4, onsdag: Med båt på Backwaters

Vi beger oss söderut mot det berömda ”backwaters”. Backwaters är insjöar med bräckt vatten som bildats strax innanför havskusten och binds samman med en mängd kanaler. Transportmedlet här är de klassiska Kettuvallam, båtar med träskrov och täckta med stråsäckstak. Dessa båtar är idag inredda som små hotell. Vi stiger ombord på vår kryssningsbåt och checkar in. Framför oss har vi en njutningsbar seglats längs kanalerna i underbart vacker natur med palmer, frodig grönska och ett livligt fågelliv. När kvällen närmar sig dukas det upp till middag i solnedgången och vi kan sedan lugnt dra oss tillbaka till hytten för en god natts sömn lätt guppandes på vattnet. Dagen blir garanterat en annorlunda upplevelse att minnas länge.

Dag 5, torsdag: Teplantagebesök

Efter en vacker soluppgång stiger vi iland och startar färden norrut igen. Dagens mål är Periyar nationalpark som ligger i bergskedjan Västra Ghats. I centrum av Periyars 5 500 hektar stora nationalpark ligger sjön med samma namn som bildades av byggandet av en damm på floden Periyar 1895. På vägen mot nationalparken besöker vi en teplantage. Kerala har en väldigt stor produktion av te. Under vårt guidade besök på plantagen kommer vi få lära oss om hur man producerar te från första steget till den färdiga drycken. Efter besöket och provsmakning av ett perfekt balanserat te går färden mot vårt hotell och incheckning. En välgörande massage kanske lockar på hotellet eller ett svalkande dopp i poolen innan kvällens middag. Missa inte den magiska solnedgången!

Dag 6, fredag: Nationalparken Periyar

Dagen tar oss ut i det produktiva landskapet och första anhalten blir en kryddplantage. Indien, speciellt den södra delen av landet är känt för sina kryddor och örter. Vi får idag en fascinerande och informativ inblick vid en närliggande kryddplantage med sina småskaliga kryddträdgårdar. Ägaren berättar stolt om deras anpassning till ekologiska odlingsmetoder, inklusive användningen av metangas som produceras från kummin för att ge energi till deras hushållsbehov. Vi får förståelse för hur kryddor, som används i daglig matlagning över hela världen, odlas, skördas och bearbetas innan de hittar sin väg till våra affärer. Besöket ger oss också lärdomen om den underbara världen av kryddor och dess historia, odling, medicinska värderingar, ekonomi och mycket mera.

Eftermiddagen bjuder på en båttur på Periyarsjöns tiger- och elefanterservat. Det är ett underbart sätt att möta den natursköna charm som erbjuds här. Här finns stor och rikt biologisk mångfald. Periyar är ett av de 27 tigerreservaten i Indien och har vi tur kan vi se en av de få som finns kvar. Dock är de väldigt skygga. Här finns en stor endemisk flora och fauna som idag noga vaktas. Vår guide berättar mer om denna unika miljö där de viktiga floderna Periyar och Pamb möts. Med båtkryssning ges det bästa alternativet att uppleva vildmarkerna. Även om det är svårt att se många djur från båten, ser vi förhoppningsvis fortfarande elefanter, vildsvin, bufflar och apor vid vattenkanten. Har vi riktig tur kommer en törstig tiger ner för att dricka. Efter en spännande tur på sjön återvänder vi till hotellet och avnjuter en god middag tillsammans.

Dag 7, lördag: Mot Österns Aten

Staden vi ska till idag, Madurai, kallas ofta för ”Österns Aten”. Det är en plats av stor historisk och kulturell betydelse. Det är den äldsta staden i Tamil Nadu och ligger vid floden Vaigai. Vid ankomsten till Madurai checkar vi in på hotellet. Under sen eftermiddag besöker vi Meenakshi-templet för att uppleva ”läggdagsceremonin” vilket är en färgstark procession, där bilden av Shiva bärs tillsammans med musiker, tempelsångare och präster från hans helgedom. På vägen besöker Shiva de andra gudarna innan dags att gå in i Parvati's (Meenakshi) tempel för att sova med henne för natten. Denna ceremoni är en unik upplevelse att bevittna. När väl munkarna gått och lagt sig avnjutes en god middag tillsammans.

Dag 8, söndag: Djupdykning i Madurai

Templens och festivalernas stad öppnar upp för en verklig upplevelse. Under mycket tidig morgon beger vi oss ut i denna miljonstad för en vandring i gamla stan för att se stadens skönhet såväl som att uppleva det dagliga livet i en miljonstads uppvaknande. Vi kör till Meenakshitemplet, där vi stiger av bussen för en promenad genom gamla stan längs floden Vaigai. Under vår promenad ser vi hur människor börjar sin dag. Här kommer vi i kontakt med lokalbefolkningen och får se olika sorters frukt och grönsaker populära i Indisk matlagning. Vi kommer också att passera genom några sandelträaffärer och slutligen avsluta vår promenad genom att klättra upp till en av de högsta byggnaderna i närheten för att få en vacker panoramautsikt över Madurai. Efter promenaden återvänder vi till hotellet för frukost.

Vi kan sedan passa på att vila lite på hotellet innan vi djupdyker in i staden. Vi besöker bland annat Meenakshitemplet som ligger i hjärtat av gamla stan. Det nuvarande templet konstruerades år 1560 av Vishwanatha Nayak och byggdes därefter ut under Tirumalai Nayaks regeringstid. Det finns fyra ingångar till templet med ett område på sex hektar. Var och en av dess 12 ståtliga torn är närmare 50 meter höga! Potrama Raikulam, den gyllene lotusbassängen, är den plats där det tamilska lärosätsamhället Sangam brukade träffas. Tempelmuseet har 985 rakskurna pelare där var och en överträffar den andra i skönhet. Slottet Tirumalai Nayak Mahal byggdes av Thirumalai Naicker, den största av Nayakkar-kungarna i Madurai. Släkten Nayaksna styrde Madurai från 1545 till 1740, efter Pandyakungarna. Slottet är den plats där Thirumalai Naicker bodde och höll sin domstol. Slottsområdet var ursprungligen fyra gånger så stort som det nuvarande området, som nu består av delarna Swarga vilasa och Ranga vilasa. Det fanns också andra delar som palatset, harem, teater och andra byggnader som användes för att rymma Palanquins, kungavagnar för släktingar, tjänare, gäster och andra ”kungliga tillbehör”. Denna dag präglad av det lokala livet tillsammans med historia och tradition avslutas vid hotellet. Stora upplevelser av Kerala finns med oss när middagen serveras på kvällen efter solnedgången.

Dag 9, måndag: Kuststaden Poovar

Vi tar oss tillbaka till Kerala igen. Denna gång blir målet den fantastiska kusten och staden Poovar, en idyllisk kuststad nästan nere vid den indiska sydspetsen. Vi checkar in på Isola Di Cooco Beach Resort för att njuta av livet vid havet och resortens faciliteter, ett utmärkt sätt att smälta rundresans många intryck och upplevelser. Njut av dagarna vid havet på den egna stranden eller vid det härliga poolområdet. Vill man fortsätta utforska Kerala finns det goda möjligheter med den lokala taxin att göra utflykter i det historiska området känt sedan minst 1000 år f.Kr. i flera texter! Som krydda på vistelsen här ingår klassisk Ayurveda-behandling under dagarna här. Middag ingår på kvällen.

Dag 10-11, tisdag-onsdag: Lata dagar i Poovar

Under två dagar har vi möjlighet att bara ta det lugnt och njuta av det vackra vädret och god mat på vårt hotell. Ett perfekt avslut på vår Indienvistelse!

Dag 12, torsdag: Hemresa från Thiruvananthapuram

Det har blivit dags att lämna härliga Kerala och södra Indien. Emirates flyg lyfter tidig morgon och efter mellanlandning i Dubai landar vi i Skandinavien kring lunchtid. Tack för en trevlig resa!