Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Kina ✈

FLYGRESA - Asien - 14 dagar

 

Kina - En resa från Peking till Shanghai med kinesiska muren, terrakottaarmén & Yangshuo

Spännande historia, mäktiga byggnadsverk och pulserande storstäder gör Kina till ett resmål du inte vill missa! Huvudstaden Peking lockar med några av världens största sevärdheter - kinesiska muren, Himmelska fridens torg och den Förbjudna staden. I kejsarstaden Xi’an väntar terrakottaarmén och i supermetropolen Shanghai tornar skyskraporna upp sig. Däremellan väntar Guilin och Yangshuo med sockertoppsberg, gröna risfält och en kryssning på floden Li.
 

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Peking
Dag 3-4:  Peking
Dag 5:  Peking - Xi'an
Dag 6:  Xi'an
Dag 7:  Xi'an - flyg till Guilin
Dag 8:  Guilin - Yangshuo
Dag 9:  Yangshuo
Dag 10:  Yangshuo - Guilin
Dag 11:  Guilin - flyg till Shanghai
Dag 12-13:  Shanghai
Dag 14: Shanghai - Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
 • Peking & kinesiska muren
 • Xi'an & terrakottaarmén
 • Sockertoppsberg & risterrasser
 • Kryssning Guilin - Yangshou
 • Kontrastrika Shanghai
         

Dagsprogram

Dag 1-2: Flyget till Kina

Flyg till Peking: Vi lyfter från vår skandinaviska flygplats och efter en mellanlandning med byte av flyg landar vid på morgonen påföljande dag i Peking. På flygplatsen väntar vår lokalguide och transferbuss. Vi inleder med en introducerande rundtur och möter en stad som rymmer mångt fler människor än hela Sverige! Under eftermiddagen checkar vi in på centralt belägna Jianguo Hotel Qianmen. Efter lite avkoppling samlas vi på kvällen för en kortare promenad och välkomstmiddag.

Dag 3-4: Pekings höjdpunkter & kinesiska muren

Peking: Nu har vi två dagar på oss att utforska Peking och dess omgivningar. Vi inleder med några av stadens måsten - Förbjudna staden, Himmelska fridens torg och Himmelens tempel. Mitt i staden ligger den mäktiga Förbjudna staden, de forna kejsarnas palats under Ming- och Qingdynastierna. Innanför murarna finns världens största samling av bevarade antika träbyggnader, upptagna som världsarv av Unesco. Vi promenerar till Himmelska fridens torg som fått sitt namn av porten vid torgets norra ände. Torget har både historiskt och kulturellt haft en stor betydelse i Kina. Folkrepubliken Kina grundades här i oktober 1949 och på samma plats ägde massakern rum i juni 1989 efter långa studentdemonstrationer. Torget sägs vara världens största och rymmer över en miljon människor. Här finns även Folkrepubliken Kinas grundare Mao Zedongs mausoleum. Vi besöker också Himmelens tempel, ett av Kinas vackraste och mest berömda byggnadsverk. Det var hit som kejsaren kom två gånger om året för att be om en god skörd. På kvällen besöker vi en välkänd restaurang för att äta klassisk Pekinganka, en rätt som tar många timmar att förbereda innan det krispiga ankskinnet och köttet serveras med tunna små pannkakor, hoisinsås och vårlök. En riktig smakupplevelse!

Andra dagen ägnar vi åt ett av världens mest berömda byggnadsverk! Vi åker nordost om Peking till Juyongguan för att titta närmare på muren som började byggas som ett försvarsverk på 200-talet f.Kr. av Kinas förste kejsare Qin Shi Huangdi. Den långa muren, den benämning som kineserna själva använder, sträcker sig över 600 mil och är en imponerande befästning. Den strategiska placeringen var viktigast av allt och muren svänger mycket i både bredd och stigning och trappstegen är ojämna. Vi besöker sedan Sommarpalatset, som trots namnet inte är ett palats utan en kejserlig park, en tillflyktsort från den Förbjudna staden för de kinesiska kejsarna. Det kinesiska namnet, Yi He Yuan, kan översättas till ”Trädgården för kultiverad harmoni” eller ”Trädgården för bevarandet av hälsa och harmoni”. Vi tittar närmare på de fantastiska miljöerna innan vi avslutar med ett besök på en jadefabrik. Här får vi lära oss om ett av Kinas mest symbolrika och viktiga material och se hur hantverkarna arbetar med stenen. 

Dag 5: Snabbtåget till Xi'an

Peking - Xi'an: Efter frukost checkar vi ut och beger oss till tågstationen för att borda snabbtåget som ska ta oss till Xi'an. En häftig resa som tar ungefär 5 timmar! Efter ankomst till Xi'an väntar en transfer på ungefär en timme innan vi når eleganta Grand Dynasty Culture Hotel.

Dag 6: Kinas vagga & terrakottaarmén

Xi'an: Vi befinner oss i en stad som inte liknar någon annan, födelseplatsen för den kinesiska civilisationen och en gång hela världens centrum. Den antika staden var Kinas huvudstad under 13 dynastier och startpunkten för den berömda silkesvägen. Förutom åtskilliga miljoner människor finns det också ungefär 8 000 lersoldater i Xi'an. Den omtalade terrakottaarmén begravdes för mer än 2 000 år sedan för att skydda Kinas förste kejsare. Terrakottaarmén upptäcktes först 1974 av en lokal bonde som skulle gräva en ny brunn. Vi besöker det imponerande gravmonumentet och slås av dess storhet. Vi hinner också med ett besök på hantverkscentrat för keramik och lackarbeten och vi stiftar bekantskap med den imponerande stadsmuren.

Dag 7: Mot Guilins sockertoppsberg

Xi'an - Guilin: Innan vi beger oss till flygplatsen hinner vi med att besöka Lilla vildgåspagoden, en av stadens två framstående pagoder. Härefter väntar en flygning på ungefär två timmar innan vi landar i Giulin. Transferbussen tar oss till Universal Hotel beläget vid floden och kvällen är fri att på egen hand upptäcka Giulin, vida berömd för sin storslagna skönhet med sockertoppsberg, gröna risfält och floden Li som flyter fram.

Dag 8: Kryssning på Lifloden

Guilin - Yangshuo: I dag ska vi riktigt koppla av och njuta av de vackra vyerna på vägen till Yangshuo. Vi går ombord på en båt som tar oss nedför floden och under tiden vi glider fram förundras vi över det sagolika landskapet med bambulundar och sockertoppsberg. Landskapet är nästan obeskrivligt vackert och vi njuter verkligen under våra timmar ombord. Under eftermiddagen kommer vi fram till Yangshuo, vackert inklämt mellan sockertoppsbergen. Vi checkar in på New Century Hotel i centrum och sedan väntar ett marknadsbesök.

Dag 9: Natursköna Yangshuo

Yangshuo: Den lilla staden är omtalad för de spektakulära vyer som omger den. Naturliga landskap som inspirerat poeter och konstnärer i flera tusen år. Förmiddagen ägnar vi åt Yangshuo och stadens vackra omgivningar som många anser vara en av de vackraste platserna i hela Kina. Yangshuo är omgärdat av karstberg, risfält och den ständigt närvarande floden Li. Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder i Yangshuo som inte är en typisk kinesisk stad med den storstadskänsla som många andra städer har utan är snarare en semesterstad med härliga restauranger och butiker.

Dag 10: Rörflöjtsgrottan & Elefantkullen

Yangshuo - Guilin: I dag tar vi oss tillbaka till Guilin landvägen. Vi passar på att besöka Rörflöjtsgrottan som fått sitt namn av de vassrör som växer utanför av vilka man kan tillverka flöjtar. Vi imponeras av stalagmiter och stalaktiter i det underjordiska grottlandskapet. Vi kommer också att se Guilins stora symbol Elefantkullen, en klippformation liknande en elefant som dricker vatten ur floden. I Guilin återser vi Universal Hotel, ca 10 mil.

Dag 11: Shanghai hägrar

Guilin - Shanghai: Efter frukost checkar vi ut men vi hinner uppleva ytterligare lite av Guilins vackra natur och vi gör även ett besök på en pärlfabrik. Därefter beger vi oss till flygplatsen för en flygning på knappt två och en halv timme till Shanghai, Kinas folkrikaste stad. På Shanghais flygplats möts vi av transferbussen som tar oss till bekväma Greenland Jiulong Hotel.

Dag 12-13: Det bästa av Shanghai

Shanghai: Nu väntar en odyssé av upplevelser när vi lär känna Shanghai. Vi möter några av världens modernaste byggnader samtidigt som det gamla Kina fortfarande är starkt närvarande. Ett måste bland stadens sevärdheter är Yuträdgården, en av Kinas bäst bevarade klassiska trädgårdar, anlagd under Mingdynastin på 1500-talet, med tempel, butiker, tehus och byggnader i äldre kinesisk stil. Under rundturen besöker vi också gamla stan med sina vindlande gränder och Xintiandi - ett bilfritt område med restauranger, butiker och nöjen. Självfallet missar vi inte att besöka en sidenfabrik där vi får lära oss om produktionsprocessen från puppa till färdigt tyg. Shanghai betyder vid havet och är strategiskt placerad där Yangtzefloden mynnar ut i Östkinesiska havet och är en av världens viktigaste och största hamnstäder. I kväll gör vi en båttur på Huangpufloden och får nya perspektiv på staden.

Andra dagen lämnar vi Shanghai efter frukost och färdas genom det fruktbara Yangtzedeltat till kanalstaden Zhujiajiao, en av många charmiga städer runt Shanghai som likt Venedig är byggda på vatten. Med sina små kanaler kantade av gamla hus känns det nästan som att tiden har stått still. Vi tar oss sedan tillbaka till Shanghai och besöker Shanghai Museum, Kinas kanske främsta museum med ovärderliga föremål som berättar om landets långa historia. Vi avslutar med The Bund, sannolikt Shanghais mest kända sevärdhet även om det egentligen bara är ett promenadstråk längs den västra stranden av Huangpufloden. Byggnaderna här är uppförda i europeisk stil och inte typiska för Kina. På andra sidan floden ligger Pudong, det verkligt moderna Shanghai. 

Dag 14: Med minnen för livet

Flyg från Shanghai: På morgonen hämtar transferbussen oss för transport till flygplatsen. Efter en mellanlandning med byte av flyg landar vi snart på hemmaplan, fyllda av härliga minnen från vår kinesiska rundresa.

Bra att veta

Visum

För svenska medborgare krävs visum för att resa till Kina. Du ansvarar, ansöker och betalar själv för ditt visum. Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader från den dagen när du reser till Kina.
Vill man göra det smidigt rekommenderar vi att man använder sig av Alla Visum. De säkerställer att ansökan är rätt för att undvika problem och förseningar. Kontakta dem via denna länk, allavisum.se/refer/scandorama
Alla Visum kan också hjälpa till med visum till personer som inte är svenska medborgare.
För att ansöka om visum måste du bifoga flygbokning, hotellbekräftelse och inbjudan. Detta skickar Scandorama till dig ca 60 dagar före avresa.

Visum för minst 2 personer

Om ni är minst 2 personer som ska åka tillsammans, kan ni ansöka om ett så kallat entry visa hos Alla Visum, då slipper ni lämna fingeravtryck.
Ni kan betala på hemsidan och sedan e-posta följande handlingar till kontakt@allavisum.se eller posta till Alla Visum, Box 7145, 103 87, Stockholm:

 1. Ansökan som finns på allavisum.se
 2. Resplan inklusive uppgifter om flyg och hotell
 3. Ett foto
 4. Kopia av passets ID-sida

Visum för dig som reser på egen hand

Om du reser själv måste du ansöka om individuellt visum. Resenärer som är mellan 14 och 70 år gamla måste lämna fingeravtryck i Stockholm eller Göteborg.
Du behöver fylla i ansökan på application.allavisum.se och sedan skicka in följande handlingar med rekommenderat brev till: Alla Visum, Box 7145, 103 87, Stockholm

 1. Pass i original
 2. Ett visumfoto (vit bakgrund, färg, mörka kläder, båda öronen måste synas tydligt på bilden, ingen tänder ska synas och inga glasögon bäras)
 3. Inbjudan från resebyrå eller hotellbokning/flygbokning

Alla Visum tar kontakt med dig efter att de fått ditt brev.
Man kan också söka visum på egen hand genom China Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg, för mer information se visaforchina.org. Instruktioner gällande hur du ansöker om visumet hittar du här.

Vaccinationer

Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner

Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Fysisk form

Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Dricks

Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt

Språk: Kinesiska och olika minoritetsspråk.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no.
Stora variationer i klimatförhållandena i olika delar av landet. Peking ligger t. ex. på samma breddgrad som Lissabon och Shanghai på samma breddgrad som Kairo. Vår (mars-april) och höst (september-oktober) är de mest behagliga årstiderna och högsäsong för de flesta resmål. På dagarna kan det bli riktigt varmt i norra Kina medan det i söder inte blir alltför hett. Kvällar och nätter kan vara småkyliga i norr. Nederbörden är ringa, men i centrala och östra delarna av landet kan det under september förekomma en hel del regnskurar. Det kan råda stora skillnader mellan mars och september i norr jämfört med i söder. Mars kan ibland upplevas som kall eller sval i Peking, medan det i söder redan har blivit högsommar. September är fortfarande varm i Peking men ofta het i söder. Månaderna med det allra mest behagliga klimatet är april och oktober.
Tid: Svensk tid +6 timmar (sommartid).
Valuta: Kinesiska Yuan (CNY). Kinesisk valuta kan du växla på plats i Kina men även på växlingskontor i Sverige.
Kreditkort: Kreditkort kan användas som betalningsmedel på de flesta större hotell och i vissa butiker. Uttagsautomater för internationella kreditkort har blivit allt vanligare i de större städerna de senaste åren. Gå in på utställaren av ditt korts hemsida, där finns en ATM-locator som talar om var i Kinas städer det finns automater.
Elektricitet: 220V, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Peking, Xi'an - Guilin, Guilin - Shanghai samt Shanghai - Skandinavien
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Höghastighetståg Peking - Xi'an
 • Engelsktalande lokalguide
 • 12 övernattningar i dubbelrum
 • 12 frukostar (dag 3 - 14)
 • 8 luncher (dag 3 - 4, 6, 8 - 10 och 12 - 13)
 • 9 middagar (dag 2 - 4, 6, 8 - 10 och 12 - 13)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 4 495:-