Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Kuba med Cayo Santa Maria ✈

FLYGRESA - Centralamerika - 13 dagar

 

Kuba med Cayo Santa Maria
- Paradisstränder & koloniala pärlor

Att resa till Kuba är som att resa till en annan tid. Kuba har förvandlats till ett karibiskt paradis sedan landet öppnats upp efter östblockets fall och latinska rytmer och musik hörs i varje bar. Upplev livsglädjen i färgstarka Havanna, utforska huvudstadens gamla kvarter och åk en tur med gamla 50-talsbilar. Vi följer i den berömde Hemingways fotspår, besöker den underbart grönskande provinsen Pinar del Rio och Viñalesdalen men känner också historiens vingslag vid Grisbukten. Den koloniala juvelen Trinidad är ett måste liksom söderns pärla Cienfuegos.

Efter en innehållsrik rundresa med fyra nätter i Havanna, två nätter i Trinidad och två nätter utanför Santa Clara avslutas vistelsen med kritvita stränder och vajande palmer. Tre nätter och två dagar fyllda av sol & bad med all inclusive på Cayo Santa Maria, en svårslagen avslutning som gjord för att smälta alla intryck. Det är inte svårt att förstå varför Christofer Columbus ansåg Kuba vara det vackraste land som människoögat skådat och efter denna drömresa kan vi inte annat än hålla med!

Rundresan i korthet

Dag 1:  Skandinavien - Havanna
Dag 2-4:  Havanna
Dag 5:  Havanna - Trinidad del Mar
Dag 6:  Trinidad
Dag 7:  Trinidad del Mar - Santa Clara
Dag 8:  Santa Clara
Dag 9:  Santa Clara - Cayo Santa Maria
Dag 10-11:  Cayo Santa Maria
Dag 12:  Flyg från Havanna
Dag 13:  Landar i Skandinavien

Höjdpunkter på resan!

 • Havanna till fots och i gamla amerikanare
 • Hemingways hus & Cojimar
 • Kolonialstaden Trinidad
 • Sancti Spiritus & Santa Clara
 • Paradisön Cayo Santa Maria

   

Dagsprogram

Dag 1: Äventyret börjar

Flyg till Havanna: Efter en kort flygning mellanlandar vi i Europa, byter plan och flyger vidare över Atlanten. Vi når den karibiska övärlden framåt kvällen lokal tid och landar på Havannas flygplats. Scandoramaguiden möter upp och transferbussen tar oss från flygplatsen till bekväma Roc Presidente Hotel eller motsvarande, beläget nära strandpromenaden Malecón. Här kommer vi att bo de inledande fyra nätterna.

Dag 2-4: Fascinerande Havanna, Hemingway & västra Kuba

Havanna: Gamla Havanna kom till på 1600-talet under spanjorernas storhetstid och påminner mycket om spanska Sevilla med sina kullerstensgator. På förmiddagen väntar en upplevelse utöver det vanliga, nämligen en rundtur med klassiska amerikanare. På Kuba är det förbjudet för privatpersoner att äga nya bilar varför de läckra gamla välputsade vrålåken är en dominerande syn i gatulivet. Vi cruisar genom det moderna Havanna och längs strandpromenaden Malecón. Därefter utforskar vi gamla Havanna till fots förbi torgen Plaza Vieja och Plaza de la Catedral. Självfallet passerar vi också Hemingways favoritbarer La Bodeguita del Medio och El Floridita.

En dag ägnar vi åt Ernest Hemingway då vi besöker hans hus i San Francisco de Paula, i dag ett välbevarat museum. Vi fortsätter till den lilla fiskebyn Cojimar som var hans andra hem. Fiske var ett av hans stora intressen och det sägs vara här som han fick inspirationen till sin prisbelönta roman Den gamle och havet. Stora delar av eftermiddagen är fri för att upptäcka Havanna på egen hand. Varför inte lite shopping på San José Chaff-marknaden eller en stund på något av de många musikkaféerna sippandes på en välkyld mojito?

Sista dagen i Havanna beger vi oss västerut genom det underbara landskapet. På västra Kuba varvas bergstoppar med en frodig grönska och här odlas enligt rykten världens bästa tobak, mycket tack vare det speciella mikroklimat som råder här. Väl i Pinar del Rio besöker vi en tobaksfabrik innan vi fortsätter till Viñalesdalen, ett av Unesco förklarat världsnaturarv. Denna dag får vi en god inblick i livet på landet långt från storstäderna.

Dag 5: Grisbukten & söderns pärla Cienfuegos

Havanna - Trinidad del Mar: Vi lämnar Havanna och fortsätter österut via Bahia de Cochinos, Grisbukten. Bukten blev internationellt uppmärksammad 1961 när de kubanska regeringstrupperna stod emot det amerikanska invasionsförsöket då 1 400 exilkubaner, tränade av CIA, försökte återinta Kuba. Vi fortsätter mot Cienfuegos, uppförd av franska nybyggare. Den är en av landets viktigaste hamnstäder och kallas för söderns pärla. Stadens historiska centrum är upptaget som världsarv då det är en av de bäst bevarade städerna från den spanska upplysningstiden. Vi utforskar staden och njuter av den botaniska trädgården. Framåt tidig kväll anländer vi till Trinidad del Mar, beläget strax utanför staden och vår hemvist de tre kommande nätterna, ca 40 mil. Här kommer vi att njuta av all-inclusivehotellet Brisas underbara läge vid stranden!

Dag 6: Kolonialstaden Trinidad

Trinidad: Nu ska vi utforska Trinidad, denna kulturella och historiska pärla som grundades av spanjorerna i början av 1500-talet. Stadens historiska centrum är pittoreskt med pastellfärgade hus och kullerstensgator. En gång i tiden var staden centrum för den kubanska slavhandeln och ett riktigt smugglarnäste. Trinidad är i dag en av öns vackraste städer och de många palatsen, breda boulevarderna och stora marknadstorgen vittnar om en svunnen storhetstid.

Dag 7: Vackra Sancti Spiritus

Trinidad del Mar - Santa Clara: Efter frukost lämnar vi Trinidad del Mar och fortsätter norrut på den kubanska landsbygden. Vi ser landmärket Manaca Iznaga, ett torn uppfört av en plantageägare på 1830-talet, och skymtar Valle de los Ingenios, Sockerbrukens dal, och vi förstår snabbt vilken betydelse odlingen av sockerrör haft för ön. Sancti Spiritus är en kolonialstad grundad 1514 av Diego Velázquez och en av de första städerna som grundades av européer på Kuba. Den har en vacker historisk stadskärna full av färgglada hus som utsetts till nationalmonument. I denna härligt levande stad besöker vi den lokala marknaden, ser den spektakulära bron över Yayabofloden och stadens stolthet kyrkan, belägen i den äldre delen av Sancti Spiritus. Framåt seneftermiddagen når vi fram till genuina Horizontes Hotel La Granjita utanför Santa Clara, ca 18 mil, där vi kommer att stanna under två nätter.

Dag 8: Santa Clara & Che Guevara

Santa Clara: Dagens mål är den historiska staden Santa Clara som haft stor betydelse under de många krigen på grund av sin placering mitt i landet. Det var också här, under revolutionen 1958, som det sista slaget i Che Guevaras gerillakrig ägde rum. Che Guevara dödades i Bolivia 1965 där han först också begravdes, men kvarlevorna återfördes 1997 till Kuba. Han vilar i dag i Santa Clara och vi ser hans mausoleum. Där finns den eviga lågan som brinner för de stupade. Vi besöker även monumentet Tren Blindado som står på den plats där Che Guevara lät ett pansartåg med soldater spåra ur. Vi får lite tid att strosa runt i Santa Clara på egen hand innan vi återvänder till hotellet.

Dag 9: Från staden till stranden

Santa Clara - Cayo Santa Maria: Vi lämnar Santa Clara med siktet inställt på några avslutande behagligt sköna dagar med sol, bad och all inclusive. Från den lilla staden Caibarién på Kubas nordkust förbinder en knappt 5 mil lång fördämning Cayo Santa Maria och två andra öar med fastlandet. På paradisön Cayo Santa Maria väntar avkopplande Labranda Hotel, vackert beläget vid den kritvita stranden och det turkosblå havet, ca 12 mil.

Dag 10-11: Karibiska njutningar

Cayo Santa Maria: Smält intrycken från rundresan och njut av det fantastiska klimatet. Om du tröttnar på det lugna tempot finns det mängder med aktiviteter inom ramen för hotellets all inclusive. En perfekt avslutning på resan!

Dag 12: Dags för hemresa

Flyg från Havanna: Efter två innehållsrika veckor och med sinnena fyllda av intryck är det dags att ta farväl av Kuba. Efter transfer till flygplatsen, ca 43 mil, lämnar vi Karibien under kvällen.

Dag 13: Tillbaka till verkligheten

Landar i Skandinavien: Efter en europeisk mellanlandning med byte av flyg landar vi åter i Skandinavien. En fantastisk reseupplevelse har nått sitt slut men de härliga minnena lever kvar. På återseende!

Bra att veta

Visum
För skandinaviska medborgare behövs visum för inresa till Kuba. För dem som reser med Scandorama ingår detta i resans pris. Efter genomförd bokning är det därför viktigt att du skickar oss dina passuppgifter snarast möjligast efter bokningstillfället genom att fylla i blanketten Inreseinformation. Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information. Informationen ska vara oss tillhanda så fort som möjligt efter bokningstillfället.

Blanketten kan fyllas i online på adressen:
/inreseinformation eller skrivas ut här » och skickas med post till:

Scandorama ”Flygavdelningen”
Box 4012, SE-203 11 Malmö

För att få resa in i Kuba måste man kunna uppvisa en giltig reseförsäkring. Ett intyg från försäkringsbolaget ska därför tas med på resan.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
Att resa till Kuba skiljer sig på många sätt från att resa i Europa. För att uppskatta landet måste du vara inställd på att allt inte fungerar som hemma. Man välkomnar besökare med värme, men då landets ekonomi är pressad är bland annat hotellstandarden generellt lägre. Den officiella kubanska hotellklassificeringen upplevs ofta som för hög av européer. Man får vara beredd på att skavanker kan förekomma och att brister i underhållet inte alltid åtgärdas omedelbart. Under resans gång kan hotell och programinslag komma att ändras med mycket kort varsel och ibland utan någon som helst information eller förklaring. Andra hotell, med varierande standard och läge, jämfört med dem som nämns i programmet kan förekomma. Strömavbrott och brister i vattentillförseln kan också förekomma.

Språk: Spanska, men många talar även engelska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: Svensk tid -6 timmar.
Valuta: Vi rekommenderar att du tar med euro i kontanter. Dessa växlar du sedan till CUC (Pesos Convertibles) vid ankomsten till Kuba. Du kan växla på hotellen. Av turister tar man i regel betalt i CUC. Ta gärna med euro i mindre valörer då dessa på många ställen kan användas som direkt betalningsmedel.
Du kan växla tillbaka dina CUC till EUR innan du flyger hem. När man växlar vid ankomst får man CUC samt ett kvitto på att man har växlat. Det är viktigt att spara kvittot om du vill växla tillbaka till EUR vid hemresan. Den lokala valutan heter peso, men denna valuta gäller endast för kubaner.
Kreditkort: Kreditkort (Visa och MasterCard) kan användas, men är inte särskilt utbrett. Tänk på att man ofta tar ut en hög avgift för att använda kreditkortet vid betalning eller i uttagsautomater.
Elektricitet: 110 volt, i vissa delar 220 volt. Adapter behövs på vissa hotell, andra har universaluttag.

​11 anledningar att resa till Kuba

De kritvita paradisstränderna, de karibiska rytmerna, det historiska arvet och den vackra naturen. Anledningarna till att besöka Kuba är många – här listar vi 11 av dem.

Havanna

Färgsprakande Havanna med sitt myllrande gatuliv och historiska arv är ett måste att uppleva om du besöker Kuba. De stora vackra byggnaderna i spansk kolonialstil bär en svunnen stolthet över sig och runt varje gatuhörn väntar nya upplevelser. Havannas gamla stadsdel kom till på 1600-talet under spanjorernas storhetstid och påminner mycket om spanska Sevilla med sina kullerstensgator. På en promenad genom stadens gator möts du av gamla amerikanska bilar i regnbågens alla färger, pastellfärgade byggnader och cigarr-rökande kubaner. När kvällen kommer fylls gatorna med människor och dans, musik och skratt sätter sin prägel på staden.

Paradisstränderna

Kristallklart turkost vatten och ändlösa sandstränder med kritvit, mjuk sand – de kubanska stränderna är bland de vackraste i hela Karibien. Känna sanden mellan tårna på strandparadiset Varadero eller bada i det turkosblå havet på paradisön Cayo Santa Maria.

De latinska rytmerna

Att resa till Kuba är som att resa till en annan tid. Kuba har förvandlats till ett karibiskt paradis sedan landet öppnats upp efter östblockets fall och latinska rytmer och musik hörs i varje bar. Salsan finns i var kubans hjärta och är en viktig del i Kubas kultur. Vill du ta dig en svängom finns med andra ord all världens möjligheter på Kuba.

Den majestätiska naturen

Från turkosblått vatten till höga bergstoppar och grönskande dalar. Kuba bjuder på en underbar natur och magiska vyer. Bananpalmer, tobaksplanteringar och kalkstensberg dominerar landskapet i den frodiga Viñalesdalen. Med gamla ryska arméfordon tar vi oss upp i bergen genom regnskogen i den fantastiska nationalparken Topes de Collantes. Här börjar flera trevliga vandringsleder och vi besöker bland annat Parque Guanayara med sina vackra vattenfall.

Det kubanska köket

Det kubanska köket bjuder på en mix av spanska, afrikanska och karibiska smaker och doftar av chili, kokos, koriander och ingefära. Ris, svarta bönor och sofrito – en varm salsa med tomat och vitlök är grunden i matlagningen. Bland den kubanska husmanskosten finns bland annat rätter som ”Ropa Vieja” ett slags kubanskt pulled pork, ”congrí” röda bönor blandat med ris och ”plátanos maduros” stekta matbananer. Tycker du om sötsaker så har du kommit rätt – ”flan de leche” kubansk créme caramel, ”arroz con leche” krämig risgröt och inlagd papaya med lime i sockerlag är några av efterrätterna du måste prova! Avsluta middagen med en ”cafecito” – en liten kubansk espresso.

De äkta kubanska cigarrerna

Om det är något man förknippar Kuba med så är det cigarrer. På västra Kuba varvas bergstoppar med frodig grönska och här odlas enligt rykten världens bästa tobak, mycket tack vare det speciella mikroklimat som råder här. I Pinar del Río där den bästa tobaken produceras besöker vi en tobaksfabrik och lär oss mer om tillverkningen och ser cigarrerna rullas för hand.

Den rika historian

På Kuba finns mängder av historiska minnesmärken som Bahia de Cochinos – Grisbukten. Bukten blev internationellt uppmärksammad 1961 när de kubanska regeringstrupperna stod emot det amerikanska invasionsförsöket då 1 400 exilkubaner, tränade av CIA, försökte återinta Kuba. Den historiska staden Santa Clara har haft stor betydelse under de många krigen på grund av sin placering mitt i landet. Det var också här, under revolutionen 1958, som det sista slaget i Che Guevaras gerillakrig ägde rum.

Den kubanska romen

Cuba Libre, Mojito eller Canchánchara – tycker du om cocktails och söta likörer har du definitivt kommit rätt. Bacardins hemland bjuder på mängder av läskande cocktails och ingen stans i världen smakar de nog så gott som här. Tips: avnjut din cocktail i Hemingways favoritbar Floridita med skön jazz i bakgrunden och kanske en cigarr i handen.

I Hemingways fotspår

Romen, kvinnorna och nattlivet var några av de sakerna som lockade den legendariske och beryktade författaren Hemingway till Kuba där han spenderade stora delar av sitt liv. På sitt stamställe, den berömda baren Floridita i Havanna, sitter han fortfarande i bardisken i form av en staty. Vi besöker Hemingways hus i San Francisco de Paula som hållits orört precis på samma sätt som han lämnade det och fortsätter till den lilla fiskebyn Cojimar som var hans andra hem. Fiske var ett av Hemingways stora intressen och det sägs vara här som han fick inspiration till sin prisbelönta roman.

De koloniala städerna

Söderns pärla Cienfuegos och konolialstäderna Trinidad och Santa Clara är alla måsten när du besöker Kuba.

Cienfuegos, uppförd av franska nybyggare är en av landets viktigaste hamnstäder och stadens historiska centrum är upptaget som världsarv då det är en av de bäst bevarade städerna från den spanska upplysningstiden.

Kulturella och historiska pärlan Trinidad grundades av spanjorerna i början av 1500-talet och är en av Kubas vackraste städer. En gång i tiden var staden centrum för den kubanska slavhandeln och ett riktigt smugglarnäste. Idag är Trinidad som ett levande museum med stora palats och sockersöta hus i pastellfärger som vittnar om en svunnen storhetstid.

Kolonialstaden Sancti Spiritus grundades 1514 av Diego Velázquez och en av de första städerna som grundades av européer på Kuba. Den har en vacker historisk stadskärna full av färgglada hus som utsetts till nationalmonument. I denna härligt levande stad besöker vi den lokala marknaden, ser den spektakulära bron över Yayabofloden och stadens stolthet kyrkan, belägen i den äldre delen av Sancti Spiritus.

Cabaret Tropicana

Tropicana är Kubas, kanske hela Karibiens, mest kända nattklubb. Här har många legender uppträtt och även om den fortfarande är en fungerande nattklubb är det den spektakulära kabarén som är vida berömd. Här får du uppleva en praktfull show med pampiga och färgglada kostymer och dans i världsklass.

 

Visum

För medborgare i de nordiska länderna behövs visum för inresa till Kuba.

För dig som reser med Scandorama ingår det i resans pris. Efter genomförd bokning är det därför viktigt att du skickar en passkopia till oss så att vi i god tid kan beställa visumet.
 
1. Scanna eller fotografera uppslaget med foto i ditt pass

2. Spara filen på din dator, telefon eller läsplatta

3. Döp bilden efter ditt namn (förnamn-efternamn.jpg eller -.pdf)

4. Ladda upp bilden genom ”Välj fil”

5. Fyll i övriga uppgifter (bokningsnr., flygplats, avresedatum och namn)

6. Skicka det genom att klicka på ”Skicka in Passkopia”

 

 
 
 
 
 
 


 

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
5/1LandvetterLabranda Hotel, Cayo Santa Maria620 985:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
20/1ArlandaLabranda Hotel, Cayo Santa Maria820 985:-Boka
20/1KastrupLabranda Hotel, Cayo Santa Maria820 985:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
2/2ArlandaLabranda Hotel, Cayo Santa Maria621 985:-Boka
2/2KastrupLabranda Hotel, Cayo Santa MariaMer än 821 985:-Boka
2/2LandvetterLabranda Hotel, Cayo Santa Maria522 985:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
24/2ArlandaLabranda Hotel, Cayo Santa MariaMer än 821 985:-Boka
24/2KastrupLabranda Hotel, Cayo Santa MariaMer än 821 985:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
1/3ArlandaLabranda Hotel, Cayo Santa Maria221 485:-Boka
1/3KastrupLabranda Hotel, Cayo Santa Maria621 485:-Boka
1/3LandvetterLabranda Hotel, Cayo Santa MariaMer än 821 485:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
15/3KastrupLabranda Hotel, Cayo Santa MariaMer än 821 485:-Boka
15/3LandvetterLabranda Hotel, Cayo Santa MariaMer än 821 485:-Boka
15/3GardermoenLabranda Hotel, Cayo Santa Maria222 985:-Boka

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Havanna t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 11 övernattningar i dubbelrum
 • 11 frukostar (dag 2 - 12)
 • 10 luncher inkl 1 dryck (dag 2 - 11)
 • 10 middagar (dag 2 - 11)
 • All inclusive på hotellen dag 5 - 6 och 9 - 11
 • Visumavgifter för svenska och norska medborgare
 • Arrangemang enligt program
   

Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 3 295:-

 

 

Hotell

Destinationshotell

Labranda Hotel, Cayo Santa Maria
Labranda Hotel, Cayo Santa Maria
Förnämligt strandhotell inbäddat i en 26 hektar stor och frodig tropisk trädgård. En all-inclusive resort som består av flera fristående byggnader och ett stort härligt poolområde. Här finns olika res...

Övernattningshotell

Roc Presidente Hotel, Havanna
Roc Presidente Hotel, Havanna
Anrikt hotell i trevliga omgivningar nära havet med ca en kvarts färdväg till stadens centrum och de gamla delarna av Havanna. Hotellet: Stadshotell som en gång var Havannas första skyskrapa. Hotellet...
Hotel Brisas, Trinidad del Mar
Hotel Brisas, Trinidad del Mar
All inclusive-hotell byggt i trevlig kolonialstil med ett underbart läge nära stranden och det turkosblå havet. Hotellet: Semesterhotell, byggt 2001, bestående av många olika byggnader i kolonialstil...
Horizontes Hotel La Granjita, Santa Clara
Horizontes Hotel La Granjita, Santa Clara
Lugnt och naturskönt beläget hotell med rum i bungalowstil. Hotellet: Annorlunda och uppskattat hotell som har en huvudbyggnad med reception, restaurang, snackbar och en liten shop samt utomhuspool me...