Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Sri Lanka - Indiska oceanens smaragd ✈

FLYGRESA - Asien - 14 dagar

 

Sri Lanka
- Indiska oceanens smaragd

Den paradislika ön lockar med underbart varierad natur; gröna djungellandskap, höglandets svalkande teplantager och milslånga sandstränder. Med en tusenårig kultur, ett färgstarkt folkliv och ett spännande djurliv bjuds upplevelser av de mest skiftande slag. Vi upplever öns stora sevärdheter innan vi avslutar med avkopplande dagar vid en underbar strand för sol och bad. Det är inte utan anledning att ön ibland kallas för Edens lustgård!

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Colombo
Dag 3:  Colombo - Dambulla
Dag 4:  Dambulla
Dag 5:  Dambulla - Kandy
Dag 6:  Kandy
Dag 7Kandy - Nuwara Eliya
Dag 8:  Nuwara Eliya - Yala
Dag 9:  Yala - Galle - Beruwala
Dag 10-13: Beruwala
Dag 14:  Colombo - Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
 • Dambullas smyckade grottsystem
 • Lejonklippan i Sigiriya
 • Nuwara Eliyas teplantager
 • Safari i Yala nationalpark
 • Sydkustens huvudort Galle
 • Strandparadiset Beruwala

   

Dagsprogram

Dag 1-2: Mot varmare breddgrader

Flyg till Colombo: Flygen lyfter från Skandinavien, vi mellanlandar, byter flyg och nattimmarna passerar. Vi landar sedan i Sri Lankas största stad Colombo, det kommersiella centret och den tidigare huvudstaden. Staden representerar Sri Lanka väl med en mix av gammalt och nytt och byggnader från kolonialtiden samsas med moderna skyskrapor och historiska lämningar. Hamnen är en av landets äldsta och mest vältrafikerade. Tillsammans med vår guide tar vi oss till transferbussen för att på vägen till vårt hotell titta på några av stadens sevärdheter. Vi checkar sedan in på flärdfulla The Kingsbury Hotel som under kvällen dukar för välkomstmiddag. Här bor vi bekvämt och bra i en elegant miljö och njuter av den fantastiska utsikten över havet. Kanske lockar ett dopp i utomhuspoolen på den fina takterrassen. Välkommen till Sri Lanka!

Dag 3: Fascinerande Dambulla

Colombo - Dambulla: Efter frukost sätter vi kurs mot Sri Lankas centrala delar. Vi färdas i nordostlig riktning och njuter av de vackra vyerna och det lokala livet vi ser passera på vår väg. Vårt mål för dagen är Dambulla som sägs vara öns centralpunkt. Staden är uppförd runt ett mäktigt granitberg och det är inne i berget som vi finner ett av Unesco diplomerat världsarv, det över 2 000 år gamla grottsystemet. Här levde de buddistiska munkarna och det var hit kung Valagambahu tog sin tillflykt på 100-talet f.Kr. Kungen blev väl omhändertagen och som tack skänkte han Buddhastatyer och målningar som munkarna kunde smycka grottorna med. Därefter har grottorna fyllts med statyer och muralmålningar från olika kungadömen. Vi ger oss ut på upptäcktsfärd i detta unika grottempel innan vi sedan checkar in på Amaya Lake Resort, beläget strax utanför Dambulla, ca 16 mil. Vårt genuina hotell har en trivsam atmosfär och underbart läge nära sjön. Vi bor i bungalows nära naturen där det lätt att koppla av och bara njuta.

Dag 4: Lejonklippan i Sigiriya & elefanter i Minneriya

Dambulla: Tidigt på morgonen beger vi oss mot Sigiriya, Lejonets berg eller Lejonklippan, som en gång var huvudstad i ett nordligt beläget kungarike. På 400-talet lät kung Kasyappa uppföra ett palatsliknande komplex här och i dag är platsen ett av Sri Lankas främsta turistmål och även världsarv. På klippans västra sida kan man beskåda Sigiriyas berömda freskmålningar och ruinerna av palatset finns på toppen av klippan. Namnet kommer av det gigantiska stenlejon som en gång vaktade ingången till trappan. I dag finns endast två jättetassar kvar. Klättringen upp till toppen bjuder på en spektakulär utsikt över Sigiriyas omgivningar. Efter besöket återvänder vi till vårt hotell för en sen frukost och avkoppling. På eftermiddagen beger vi oss till nationalparken Minneriya, omtalad för sitt stora elefantbestånd och ansedd som en av de bästa platserna på Sri Lanka om du vill uppleva elefanter. Vi ger oss ut på safari och spanar efter de imponerande djuren.

Dag 5: Genom höglandet

Dambulla - Kandy: I dag lämnar vi Dambullaområdet och färdas söderut genom ett böljande grönt landskap mot Kandy. Ju högre upp vi kommer desto tydligare framträder de många teplantagerna. På vägen passar vi på att lära oss lite om traktens hantverkstraditioner träsnideri och batik men även odling av kryddor och örter. Kandy som är vårt mål för dagen ligger väl skyddad av höglandets kullar. Genom staden rinner Mahaweli, Sri Lankas längsta flod. Kungastaden Kandy var huvudstad mellan 1400- och 1700-talet och lockar med tropiska trädgårdar, ståtliga palats och överdådiga tempel. Omgärdad av teplantager och frodig grönska är det nästan som en sagovärld. Staden är en vallfärdsort och en av buddhismens heligaste platser. Kanske lockar en promenad längs Kandy Lake, den konstgjorda sjö som anlades av Kandys sista kung i början av 1800-talet. Övernattar gör vi på komfortabla Amaya Hills Hotel, ca 8 mil. En oas belägen högt upp på en sluttning omgiven av frodig grönska och med en storslagen utsikt över Kandy och bergen runtomkring.

Dag 6: Den heliga tandens tempel & botanisk trädgård

Kandy: Vi inleder dagen med ett besök i Den heliga tandens tempel och som namnet avslöjar sägs det vara Buddhas vänstra hörntand som döljer sig i det gyllene skrinet! Templet är en del av ett gammalt kungligt palats, Sri Lankas sista. Vi fortsätter sedan till Peradeniyas kungliga botaniska trädgård, ursprungligen uppförd under 1300-talet som en plats för kungarna av Gampola och Kandy. Här finns över 4 000 olika växtarter, allt ifrån medicinalväxter till olika palmträd och kryddor. Missa inte det fantastiska orkidéhuset! En oas i staden som är både vacker och fridfull. Efter lite avkoppling på hotellet är vi på kvällen redo för en uppvisning av Kandyandansen. Traditionellt framförs den till ackompanjemang av trummor och det är en färgsprakande show. Vi förundras över dansarnas kostymer och de imponerande huvudbonaderna, de senare får endast bäras av manliga dansare. Föreställningens höjdpunkt är eldshowen med elddansen.

Dag 7: Mot Lilla England

Kandy - Nuwara Eliya: Efter frukost är det dags att fortsätta vår resa. Sri Lanka är starkt förknippat med sin teproduktion och Ceylon-teerna är berömda över hela världen. Teerna från Sri Lanka delas in i områden beroende på hur högt över havet de odlats. Vi besöker en teplantage och dess fabrik för att lära oss om processen från skörd till en rykande kopp te. Givetvis avnjuter vi en kopp innan vi fortsätter till slutdestinationen för dagen, Nuwara Eliya, ca 15 mil. Staden ligger vackert belägen omgiven av berg och dalar, vattenfall och teplantager. Området är känt som Lilla England, på grund av det brittiska inflytandet i staden, och anses vara en av de svalaste platserna på Sri Lanka. Klimatet brukar jämföras med en engelsk vårdag. Överallt runt Nuwara Eliya finns bevis på det brittiska inflytandet, typiska lantliga stugor och ståtliga hus i viktoriansk stil. Vi checkar in på hemtrevliga Jetwing Hotel St. Andrew's med ombonad kolonialstil och lummig trädgård.

Dag 8: Safari i Yala nationalpark

Nuwara Eliya - Yala: Resan går vidare i sydostlig riktning mot nationalparken Yala och tjusiga Jetwing Hotel, ca 16 mil. Yala är den näst största och tveklöst mest kända av Sri Lankas nationalparker. Här väntar häftiga äventyr då vi på nära håll har chans att få se vilda elefanter, bufflar, apor, en mängd exotiska fåglar med mera. Kanske får vi se en leopard ligga och sola sig på en klippa, i Yala finns nämligen världens högsta koncentration av dem. Har vi riktig tur får vi kanske även se den sällsynta läppbjörnen. På eftermiddagen ger vi oss ut på jeepsafari och utforskar nationalparken! Vi återvänder därefter till vårt vackert belägna hotell vid den blåa oceanen för middag och avkoppling.

Dag 9: Sydkustens huvudort Galle

Yala - Beruwala: Vi checkar ut och fortsätter ytterligare söderut till Galle, sydkustens huvudort, som vi tittar lite närmare på. Den välbevarade kolonialstaden är i dag världsarvsskyddad. Vi passar på att besöka stadens huvudattraktion, det gamla fortet som uppfördes av holländska kolonisatörer 1663. Av de tidigare byggnationerna uppförda av portugiserna finns inget ursprungligt kvar då holländarna såg till att staden fick en holländsk prägel. Vi besöker en spetsfabrik och får även se hur de traditonella lankesiska trämaskerna tillverkas.

Efter upplevelsefyllda dagar har det nu blivit dags att möta de berömda paradisliknande stränderna, det ljumma vattnet och den fantastiska undervattensvärlden bland korallreven. Vi färdas den korta sträckan till strandorten Beruwala och trivsamma Cinnamon Bey Hotel, ca 24 mil. Här får vi möjlighet att smälta intrycken från rundresan, sola och bada vid de härliga stränderna och njuta av den härliga omgivningen.

Dag 10-13: Avkoppling vid stranden

Beruwala: Nu väntar härliga dagar i semesterparadiset Beruwala, beläget vägg i vägg med grannstaden Bentota! Området anses av många vara Sri Lankas bästa semesterområde. Stranden bjuder på ljus, finkornig sand och ett underbart hav. Vår avkopplande semesterresort är belägen direkt vid havet så du kan enkelt variera mellan poolerna och stranden. Det stora hotellet är omgivet av en härlig trädgård med vajande palmer och stora gräsmattor med trevliga promenadvägar. Här kan du koppla av och njuta på de stora terrasserna med bekväma solstolar, skämma bort dig i hotellets spa-avdelning eller ta något att äta i någon av hotellets flertaliga restauranger. I stadens lilla centrum finns affärer, restauranger, dykcentra med mera. Avkopplande dagar väntar, en perfekt avslutning på vår rundresa.

Dag 14: Farväl till paradiset

Beruwala - flyg från Colombo: Efter frukost är det dags att åka till flygplatsen och påbörja hemresan. Vi flyger med mellanlandning och byte av flyg.

Bra att veta

Visum
Svenska medborgare behöver ett turistvisum, Electronic Travel Authorization (ETA) för att besöka Sri Lanka. Ansökan och betalning av visum görs via ett onlineformulär på adressen www.eta.gov.lk och kostar ca 35 dollar per person. Oftast får man svar på sin ansökan inom 24 timmar. Passet måste vara giltigt minst 6 månader räknat från dagen man reser in i landet. Visumet är knutet till passet så om du skulle skaffa ett nytt pass behöver du alltså ansöka och betala för ytterligare ett visum. Felskrivingar i ansökan kan tyvärr inte ändras i efterhand utan då måste ansökan och betalning göras på nytt. Vi rekommenderar att ansökan görs minst 14 dagar innan avresa och att du tar med en kopia på att ansökan har gått igenom.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Språk: Singalesiska, tamil och engelska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: Svensk tid +4,5 timmar (vintertid).
Valuta: Rupier (LKR). In- och utförsel begränsning på 5000 LKR per person, komplettera med US-Dollar.
Kreditkort: MasterCard, Visa, Diners och American Express kan användas för betalning på de flesta hotell och i vissa butiker. Tänk på att det kan vara svårt att ta ut kontanter med kreditkort, eftersom det inte finns många bankomater.
Elektricitet: 220V, adapter behövs ofta.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
19/2ArlandaCinnamon Bey Hotel, BeruwalaMer än 825 985:-Boka
19/2KastrupCinnamon Bey Hotel, BeruwalaMer än 825 985:-Boka
19/2LandvetterCinnamon Bey Hotel, BeruwalaMer än 825 985:-Boka

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Colombo t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 12 övernattningar i dubbelrum
 • 12 frukostar (dag 3 - 14)
 • 12 middagar (dag 2 - 13)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda.

Enkelrumstillägg från 6 995:-
 

Hotell

Destinationshotell

Cinnamon Bey Hotel, Beruwala
Cinnamon Bey Hotel, Beruwala
Elegant och härligt semesterhotell med god komfort och singalesisk touch. Hotellet är ett av de större längs Sri Lankas södra kust och är uppdelat mellan flera olika byggnader utspridda på området omg...

Övernattningshotell

The Kingsbury Hotel, Colombo
The Kingsbury Hotel, Colombo
Elegant och anrikt hotell med hög komfort och sober miljö. Hotellet har ett stort urval av restauranger, bl a den asiatiska restaurangen på takterrassen som förutom att ha en trendig loungebar även bj...
Amaya Lake Resort, Dambulla
Amaya Lake Resort, Dambulla
Avkopplande och härlig semesterresort med underbart vackert läge intill Amayasjön omgiven av en stor, tropisk trädgård med välskötta gräsmattor och trevliga promenadvägar. Hotellet består av en huvudb...
Amaya Hills Hotel, Kandy
Amaya Hills Hotel, Kandy
Amaya Hill ligger spektakulärt på sluttningen av ett berg Hantana Hill ner mot staden Kandy, omgiven av tropisk grönska. Arkitekturen är klassisk Lankesisk och skänker hela hotellet en lugnande och be...
Jetwing Hotel St. Andrew's, Nuwara Eliya
Jetwing Hotel St. Andrew's, Nuwara Eliya
Genuint och hemtrevligt hotell i engelsk kolonialstil där man känner historiens vingslag. Här kan du njuta av afternoon tea på den inglasade terrassen med rottingmöbler medan du blickar ut över den pr...
Jetwing Hotel, Yala
Jetwing Hotel, Yala
Avkopplande och prisbelönt semesterhotell med hög komfort, fantastisk natur och storslaget läge direkt vid havet. Hotellet: Modernt och tilltalande hotell med lyxig flair på ett drygt 15 hektar stort...