Skip to main content
När du vill åka på ditt livs äventyr

Uzbekistan med Samarkand ✈

FLYGRESA - Asien - 10 dagar

 

Uzbekistan med Samarkand
- Sagolika äventyr i Centralasien

Spännande upplevelser hägrar i outforskade Uzbekistan som lockar med intressant historia och sagolika kulturupplevelser längs Sidenvägen. Vi bor i Unescopärlor av sällan skådat slag. Muromgärdade Khiva, sagolika Bukhara och praktfulla juvelen Samarkand. Njut av spännande centralasiatiska matupplevelser och arkitektur du inte trodde fanns i verkligheten. Ett sagolikt äventyr!
 

Rundresan i korthet

Dag 1:  Skandinavien - Tasjkent
Dag 2:
  Tasjkent - flyg till Urgench - Khiva
Dag 3:  Khiva
Dag 4:  Khiva - Bukhara
Dag 5-6:  Bukhara
Dag 7:  Bukhara - Samarkand
Dag 8:  Samarkand
Dag 9:  Samarkand - Tasjkent
Dag 10:  Tasjkent - Skandinavien   

Höjdpunkter på resan!
 • Huvudstaden Tasjkent
 • Medeltidspärlan Khiva
 • Sidenvägens Bukhara
 • Mytomspunna Samarkand
 • Miljöer som hämtade ur Tusen och en natt

   

Dagsprogram

Dag 1: Äventyret börjar

Flyg till Tasjkent: På vingar av stål lämnar vi vår Skandinaviska flygplats. Efter en mellanlandning med byte av flyg landar vi efter midnatt i Tasjkent, Uzbekistan. Din Scandoramaguide visar dig till transferbussen, hälsar välkommen och snart checkar vi in på centralt belägna Hotel Uzbekistan.

Dag 2: Tasjkent - Uzbekistans moderna huvudstad

Tasjkent - Urgench - Khiva: I dag ska vi upptäcka den uzbekiska storstaden i norra delen av landet. Staden har över två miljoner invånare och en rysk prägel. Här finns bland annat ett universitet och ett unikt och modernt tunnelbanesystem med några av världens vackraste och mest utsmyckade stationer. Vi gör en grundlig stadsrundtur i Tasjkent och tittar till Amir Timur-torget och tar del av den spännande berättelsen om krigsherren och dynastiskaparen. Vi ser på fontänerna och operahuset, besöker det kända museet för konsthantverk och det före detta Röda torget med monumentet till minne av offren från andra världskriget. Efter rundturen tar vi oss till flygplatsen för att flyga vidare till Urgench i södra delen av Uzbekistan. Här väntar bussen som tar oss västerut till Khiva, ca 4 mil, där vi checkar in på Hotel Qibla Tozabog som snart dukar upp kvällens middag.

Dag 3: Muromgärdade pärlan Khiva

Khiva: I dag ska vi under en stadspromenad uppleva en av landets bäst bevarade medeltidsstäder med en stark känsla av Tusen och en natt, belägen på gränsen till Turkmenistan. Hela den gamla staden är vackert muromgärdad och de flesta byggnaderna är välbevarade exempel på klassisk centralasiatisk arkitektur från 1700-talet. Moskéernas kupoler, minareter och byggnader är generöst utsmyckade med mosaik i turkost och blått. Missa inte att gå upp på muren och ta in alla skönhetsintryck. Det bjuds på kultur och historia, men du får också tid på egen hand. På kvällen äter vi en trevlig middag på en av stadens restauranger.

Dag 4: Från en sagostad till en annan

Khiva - Bukhara: Efter hotellfrukosten beger vi oss vidare söderut med buss. Vi åker genom den flacka Kyzylkumöknen och tar del av spännande flora och fauna med härliga naturscenerier. På kvällen når vi fram till sagolikt välbevarade Bukhara, ca 45 mil, med anor från 100-talet. Staden var en viktig handelsplats och en av de främsta längs den berömda Sidenvägen. Vi checkar in på trevliga Hotel Fatima och ser fram emot kvällens middag.

Dag 5-6: Underbara Bukhara

Bukhara: Nu har vi två dagar på oss att utforska pärlan Bukhara! När Marco Polo kom hit på 1200-talet hade det pågått handel längs Sidenvägen i över 600 år. Här handlades det inte bara med siden utan även med guld och kryddor som ingefära och kanel. Under vår intressanta stadsrundtur till fots bekantar vi oss med stadens många bassänger, de sagolikt vackra moskéerna och minareterna. Dessutom en av Centralasiens mest berömda arkitekturer, det över 1 000 år gamla kubformade Ismail Samanis mausoleum, saluhallen Tim Abdullahkahn och de gamla handelsbasarerna. Vi besöker ett av det gamla emiratets landsortspalats, Mokhi-Khosa från 1900-talet, smakfullt inrett med storslagna konstverk och de berömda Bukharamattorna. Vi besöker också det majestätiska Chor-Bakrkomplexet, ett praktexemplar på den orientaliska arkitekturen och en av alla fantastiska skapelser som är uppsatta på Unescos världskulturarvslista! Du får också tillfälle att flanera runt i Bukhara på egen hand. Besök någon basar, ett av de berömda badhusen eller bara njut av att vara i denna sagolika stad. Första kvällen äter vi middag på en medresse, en gammal islamisk skola, ackompanjerad av den klassiska musiken och andra kvällen på någon av stadens trevliga restauranger.

Dag 7: Berömda Sidenvägen & Shakrisabz

Bukhara - Samarkand: Vi avnjuter en sista frukost i Bukhara innan vi fortsätter resan söderut längs den gamla Sidenvägen där man bedrivit handel mellan Europa och Asien sedan tidig medeltid. Vi stannar till i den bedårande staden Shakrisabz, den gröna staden, där Unesco hade så svårt att plocka ut särskilda byggnadsverk till sin lista att man helt sonika placerade hela Gamla stan som unikt världskulturarv! Vi besöker den fantasieggande Kok-Gumbaz-moskén, även kallad Den blå domen. Landets store hjälte Timurs sommarresidens, Det vita palatset, och ett par moskéer hinner vi också med innan vi fortsätter färden till Samarkand, ca 35 mil. Vi checkar in på bekväma Registan Plaza Hotel och ser fram emot en trevlig middag i hotellets restaurang.

Dag 8: Legendariska Samarkand

Samarkand: Vi gör en historisk stadsrundtur i ännu en Unescopärla. Samarkand har haft en central roll under stora delar av världshistorien. Alexander den Store var här och härjade redan på 300-talet. Tusen år senare, på 1300-talet, var en annan stor härförare här och krigade, den mäktige Djingis khan. Uzbekistans store son, Timur Lenk, byggde upp staden igen och hade den som bas för sina segertåg till Moskva och Delhi. Staden spelade en stor roll för handelsresorna på Sidenvägen och tjänade som en favoritstad bland de stora vetenskapsmännen och filosoferna från Persien. Vi flanerar bland trevliga gamla kvarter och besöker Registantorget med sagolik arkitektur och Samarkands självklara medelpunkt. Vidare till Gur Emir-mausoleet där hjälten Timur Lenk ligger begravd och Ulug Begs astronomiska observatorium från slutet av medeltiden. Vi besöker också ett bageri och tar del av framställningen av det kända Samarkandbrödet. På kvällen äter vi middag hos en uzbekisk familj där det vankas nationalrätten Plov, en risrätt med orientaliska kryddor, kött och grönsaker som tillagats i samma panna. 

Dag 9: Åter mot Tasjkent

Samarkand - Tasjkent: Innan vi tar farväl av Samarkand hinner vi med den storslagna Bibi Khanum-moskén med de blå kupolerna, skapad av Timur för att bli den största och mest praktfulla av sin tid. Vi besöker även en av Centralasiens mest färgstarka basarer där du kan köpa kryddstarka godsaker och matsouvenirer. Du får även möjlighet att lära dig göra handgjorda pappersark från Mullbärsträdets bark. Efter dagens äventyr tar vi tåget tillbaka till huvudstaden Tasjkent där vi återser Hotel Uzbekistan. På kvällen anordnas en avslutningsmiddag på en trevlig restaurang.

Dag 10: Med fantastiska upplevelser i bagaget

Flyg från Tasjkent: Med massor av härliga upplevelser och många minnen rikare har det blivit dags att bege sig hemåt. Efter en lättare tidig frukost åker vi ut till flygplatsen för incheckning och ombordstigning. Efter en mellanlandning med byte av flyg landar vi åter i Skandinavien.

Bra att veta

Visum
För Uzbekistan krävs ej visum för svenska medborgare. Passet ska dock vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Språk: Uzbekiska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: Svensk tid + 3 eller 4 timmar (avser sommar- respektive vintertid i Sverige).
Valuta: Uzbekisk sum (UZS). Vi rekommenderar att du tar med euro eller amerikanska dollar i kontanter och växlar på plats till lokal valuta. 
Kreditkort: MasterCard och Visa kan användas som betalningskort i större butiker och på hotell. Bankomater finns i de större städerna.
Elektricitet: 220 V. 

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Tasjkent, Tasjkent - Urgench samt hem från Tasjkent
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 9 övernattningar i dubbelrum
 • 9 frukostar (dag 2 - 10)
 • 8 middagar (dag 2 - 9)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 1 995:-

Kända hotelländringar

Avresa 28/9 bor vi på Hotel Orient Star i Bukhara dag 4-7.