När du vill åka på ditt livs äventyr

Vietnam ✈

FLYGRESA - Asien - 16 dagar

 

Vietnam - En resa genom kontrasternas land med Ho Chi Minh-staden, Hanoi & Halongbukten

Följ med till mångfacetterade Vietnam, ett land som erbjuder något för alla. Upplev landets kultur, historia, storslagna natur, matkultur och inte minst det lokala livet. Resan går från Ho Chi Minh-staden och Mekongdeltat i söder till Hoi An och kejsarstaden Hué i de centrala delarna av landet. Därefter vidare norrut till metropolen Hanoi och Halongbukten som bjuder på en magisk kryssning i sockertoppsskärgården. En resa som inte lämnar någon oberörd!
 

  Se alla bilder från resan på vår instagram - Klicka här »
 

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Ho Chi Minh-staden
Dag 3-4:  Ho Chi Minh-staden
Dag 5:  Ho Chi Minh-staden - flyg till Danang - Hoi An
Dag 6-9:  Hoi An
Dag 10:  Hoi An - Hué
Dag 11:  Hué
Dag 12:  Hué - flyg till Hanoi
Dag 13:
  Hanoi - Tam Coc
Dag 14:  Tam Coc - kryssning i Halongbukten
Dag 15:  Kryssning i Halongbukten - Hanoi
Dag 16: Hanoi - Skandinavien

Highlights på resan!
 • Ho Chi Minh-staden & Cu Chi-tunnlarna
 • Världsarvslistade Hoi An
 • Kejsarstaden Hué
 • Huvudstaden Hanoi
 • Sockertoppsbergen i Halongbukten

   

Dagsprogram

Dag 1-2: Mot Vietnam

Flyg till Ho Chi Minh-staden: Flygen lyfter mot Doha där vi mellanlandar och byter till vårt flyg till Ho Chi Minh-staden där vi landar nästa dag. På flygplatsen väntar guide och transferbuss för transport till centralt belägna Lavender Hotel. Staden omnämns fortfarande som Saigon av många vietnameser även om namnet numera främst syftar till de centralare områdena. Staden har över sju miljoner invånare och är landets ekonomiska hjärta. I dag har vi möjlighet att acklimatisera oss, koppla av och så smått börja insupa atmosfären. På kvällen samlas vi för en välkomstmiddag på en restaurang och får ett första smakprov på det vietnamesiska köket!

Dag 3-4: Ho Chi Minh-staden & Mekongdeltat

Ho Chi Minh-staden: Vietnams största stad hette tidigare Saigon och många kallar den fortfarande vid detta namn. Ursprungligen var staden känd som Prey Nokor och en viktig hamn för khmererna. Under namnet Saigon var den huvudstad i den franska kolonin Cochinkina och senare i den självständiga republiken Sydvietnam mellan 1955 och 1975. Efter att Nordvietnam och Sydvietnam återförenats efter Vietnamkrigets slut fick staden namnet Ho Chi Minh-staden efter den tidigare nordvietnamesiske ledaren Ho Chi Minh.

Vi inleder med en mörkare men viktig del av dåvarande Saigons historia när vi tar oss till utkanten av staden och Cu Chi-tunnlarna. Dessa världsberömda tunnlar byggdes av Sydvietnams Nationella befrielsefront, FNL, även kallade Vietcong. Detta enorma underjordiska tunnelsystem, ett nätverk på över 20 mil i flera våningar, användes ursprungligen under räder mot den franska kolonialmakten men senare under Vietnamkriget istället mot amerikanerna. De trånga tunnlarna var centrala för flera strategiska operationer, bland annat Têt-offensiven 1968, och så småningom bombades området kraftigt. Stora bombkratrar skapades men tunnlarna klarade sig bra. Ett fascinerande och intressant besök! Efter de berömda tunnlarna bekantar vi oss närmare med stadens sevärdheter. Landmärken som den rosa Tan Dinh-kyrkan och Återföreningspalatset, utanför det senare står ännu en av de nordvietnamesiska tankvagnar som forcerade järngrindarna och därmed satte punkt för Vietnamkriget. Vi ser också det berömda postkontoret med sin klassiska franska arkitektur och vi besöker den livliga marknaden Ben Thanh - ett utmärkt tillfälle att öva på att pruta. Vi kommer också att få en inblick i det dagliga livet som äger rum på gatorna. Små butiker, som nästan kan liknas vid bås, finns i princip överallt där de kan erbjuda sina varor och det prutas på allting och affärsförhandlingarna är högljudda. Efter en dag med det bästa av Ho Chi Minh-staden återvänder vi till vårt hotell.

Nästa dag beger vi oss till det frodiga Mekongdeltat, av många kallat Vietnams risgryta. Vi inleder med Cai Be och den berömda flytande marknaden som vi når efter ungefär två timmars bussfärd. Här stiger vi ombord på en mindre båt för att uppleva marknaden och dess livliga kommers. Vi kryssar vidare i en labyrint av kanaler och kommer till Vinh Long där vi besöker flera hantverksbyar och får se lokala hantverkare utföra sitt yrke. Det serveras lunch på en lokal restaurang innan vi fortsätter genom det trånga, och ibland övervuxna, kanalsystemet. Vi hämtas sedan av vår buss för återfärd till Ho Chi Minh-staden.

Dag 5: Flyget norrut

Ho Chi Minh-staden - flyg till Danang - Hoi An: I dag fortsätter vår resa norrut och vi inleder med en flygtur på knappt en och en halv timme från Ho Chi Minh-staden till Danang. I Danang väntar bussen som tar oss till den gamla handelsstaden Hoi An, av många ansedd som en av de charmigaste och mest välbevarade städerna i Vietnam, ca 3 mil. De kommande dagarna sänker vi tempot, kopplar av och njuter av Hoi An, denna pärla vid havet. Övernattar gör vi på gemytliga Ancient House Resort Hotel. 

Dag 6-9: Underbara Hoi An

Hoi An: I dag ska vi lära känna Hoi An, en stad med härligt avslappnad atmosfär och gågator som gjorda för upptäcktsfärder. Den tidigare handelshamnen lade grunden till stadens välstånd och skepp från Kina, Holland, Portugal och Japan kom hit för att bedriva handel med siden, te, elfenben och mycket mer. Storhetstiden som hamnstad tog slut i slutet av 1700-talet och staden har inte moderniserats på samma sätt som många andra och den har också klarat sig undan större förstörelse under de många krigen. I dag förknippas staden med sin vackra arkitektur, silke, skrädderiarbeten och läckra nudlar med skaldjur. Stadens centrum är helt bilfritt och det är lätt att förstå varför den har tagits upp på Unescos världsarvslista. Under vår rundtur får vi se flera sevärdheter, bland annat pagoden Chua Ong, uppförd till en kinesisk generals ära och en symbol för lojalitet och rättvisa och templet Jinshang, tillägnat havets gudinna som även är sjömännens beskyddare. Via Tan Ky-huset tar vi oss till den japanska bron, en vacker täckt bro ursprungligen uppförd av japanska hantverkare på 1600-talet. Bron är ett av stadens främsta landmärken och här finns också en helgedom. Under eftermiddagen ger vi oss ut på en båttur längs Thu Bon-floden. Kvällen är fri för egna strövtåg i denna vietnamesiska pärla och dessutom har vi tre hela dagar till eget förfogande. Njut av staden, det smakrika köket och den härliga atmosfären. Mellan Hoi An och grannstaden Danang sträcker sig en härlig strandremsa med flera bra stränder som gjorda för sol & bad!

Dag 10: Hai Van-passet & magiska vyer

Hoi An - Hué: Efter frukost lämnar vi Hoi An för att färdas ytterligare norrut och vi väljer en av Vietnams vackraste vägar som går över tre bergsmassiv och det magnifika Hai Van-passet. Utsikten över havet och kustlinjen är verkligt bedårande. Vi stannar till i Lang Co och njuter av panoramautsikten, här känns det som att hav och himmel smälter samman. Väl framme i Hué, ca 14 mil, ger vi oss ut på en seglats på den berömda Huongfloden, även kallad Parfymfloden. Vi ser Khai Dinhs mausoleum och besöker en verkstad där unga konstnärer ägnar sig åt hantverket Truc Chi, papper framställt av bambumassa. Åter i hamn tar bussen oss till fräscha Êmm Hotel för avkoppling och övernattning.

Dag 11: Kejsarstaden Hué

Hué: Nu ska vi uppleva Vietnams historiskt kanske mest intressanta stad. Den forna kejsarhuvudstaden, en titel den åtnjöt mellan 1805 och 1945, är charmerande och upptagen som världsarv av Unesco. De historiska delarna finner vi i stadens norra del medan den södra delen är mer modern. Vi ger oss ut på en rundtur och tar del av stadens spännande historia och ser sevärdheter som kejsarens förbjudna stad, vilken haft den förbjudna staden i Peking som klar förebild, och stadens äldsta delar. Vi beger oss sedan till stadens utkant där vi finner flera kejserliga komplex och ett av de mäktigaste är Tu Ducs mausoleum, vackert beläget vid en sjö i ett naturområde med närmare 50 historiska byggnader. Vår guide tar oss med på promenad innan vi återvänder till Hué runt lunchtid. Resten av dagen är fri för egna upptäcktsfärder.

Dag 12: Huvudstaden Hanoi

Hué - flyg till Hanoi: Nu ska vi ta oss an Vietnams norra delar. Bussen tar oss till flygplatsen och efter en flygtur på strax över en timme landar vi i Vietnams största stad och huvudstad, Hanoi. Tidigt på eftermiddagen ger vi oss ut på en minnesvärd stadsrundtur. Vi börjar med att besöka Litteraturtemplet, uppfört till filosofen Konfucius minne. Det nästan 1 000 år gamla templet är ett av få kvarvarande exempel på traditionell vietnamesisk arkitektur i Hanoi. Därefter väntar Ngoc Son-templet, även omnämnt som jadebergstemplet, beläget på en liten ö i sjön Hoan Kiem. Templet nås via Huc-bron och här får vi höra legenden om en kejsare, ett magiskt svärd och en jättesköldpadda. Härefter väntar en tur med traditionella cykeltaxis, rikshaws, och vi får uppleva Gamla stan med sina ursprungliga 36 gator där Hanoiborna köper allt från nudlar till ljusarmaturer och buddhastatyer. De 36 gatorna har fått sina namn utifrån de varor som säljs här och således råder det ingen tvekan om vad som säljs på Bambugatan eller Plåtgatan. En perfekt avslutning på en upplevelserik dag! Vi övernattar på moderna Grand Cititel Hotel.

Dag 13: Med tåg mot nya upplevelser

Hanoi  - Tam Coc: I dag väntar en tämligen unik upplevelse då vi tar lokaltåget från Hanoi till Ninh Binh. Och då menar vi verkligen lokaltåget! Här är det snarare vi som blir något av en turistattraktion för vietnameserna som inte riktigt förstår vad vi finner så unikt med denna tågresa. Vid de lokala stoppen är det livlig aktivitet med all packning som ska lastas på och av tåget. Ibland ska några höns åka med, ibland en get. Efter ungefär två timmar är vi framme vid vår station där bussen väntar för att ta oss till den antika huvudstaden Hoa Lu med sina nästintill försvunna och övervuxna tempelruiner. Efter lunch fortsätter vi till närbelägna Trang An, en magisk plats upptagen på Unescos världsarvslista. Med sin enastående skönhet och grönkläda klippformationer har den fått smeknamnet Halongbukten på land. Vi ger oss ut på en båttur på det kristallklara vattnet, genom grottor, förbi risfält och in bland klippformationer. Fridfullt och mycket vackert! Bussen tar oss sedan till unika Tam Coc Rice Fields Resort, en ensligt belägen bungalow lodge, vid de stora risfälten omgärdad av storslagen natur och grönklädda berg.

Dag 14: Underbara Halongbukten

Tam Coc - Halongbukten: Vi har besökt flera magiska platser på vår resa och i dag väntar en plats som är både magisk och mytomspunnen, nämligen Halongbukten. Vi färdas i nordostlig riktning mot den spektakulära sockertoppsskärgården och vid lunchtid bordar vi vårt komfortabla kryssningsfartyg. Vi installerar oss i våra hytter innan vi samlas på soldäck för en svalkande välkomstdrink och en lockande lunchbuffé under tiden fartyget närmar sig de berömda sockertopparna. Under eftermiddagen erbjuds olika aktiviteter när vi besöker Ti Top Island. Små båtar tar oss iland på denna ö med sandstrand. Kanske lockar en vandring via de drygt 400 trappstegen till toppen och en utsikt vi inte kommer att glömma! Efteråt är det skönt med ett dopp innan småbåtarna tar oss tillbaka till fartyget. Ombord väntar en matlagningsuppvisning i hur man på bästa sätt tillagar fisk och skaldjur. Efter en god buffémiddag njuter vi av solnedgången från soldäck under tiden fartyget fäller ankar.

Dag 15: Tillbaka till Hanoi

Halongbukten - Hanoi: Tidig uppstigning rekommenderas, vi vill inte missa den magiska soluppgången! Båten lättar ankar och vi serveras en lättare frukost innan vi når grottan Sung Sot. Små båtar tar oss iland och nu skiljer endast 100 trappsteg oss från en enastående naturupplevelse. Så högt upp ligger nämligen ingången till det gigantiska grottsystemet. Vackert belysta stalaktiter och stalagmiter möter oss i det enorma grottsystemet, upptäckt av fransmännen i början av 1900-talet. Under vistelsen i Halongbukten kommer det också  ges möjlighet att besöka en pärlfarm. Småbåtarna tar oss tillbaka till fartyget för en förstärkt brunch innan vi når hamnen och stiger i land.
(Programmet i Halongbukten kan variera beroende på vattenståndet).
Bussen tar oss sedan tillbaka till Hanoi där vi återser Grand Cititel Hotel för en sista övernattning.

Dag 16: Hemåt efter magisk rundresa

Flyg från Hanoi: Efter frukost är det dags att åka till flygplatsen och påbörja hemresan. Vi har fått uppleva Vietnam från söder till norr och fått med oss landets stora upplevelser, väl värda att berätta om för nära och kära där hemma. Vi flyger med mellanlandning och byte av flyg.

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare för vistelser under 15 dagar. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst. För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Passuppgifter
Före avresa behöver vi samla in dina passuppgifter. Informationen krävs av flygbolaget och vår lokala agent för uppbokning av hotell, utflykter och eventuella inrikesflygningar. Denna information skickar du till oss snarast möjligt efter bokningstillfället genom att fylla i blanketten Inreseinformation. Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information. Informationen ska vara oss tillhanda så fort som möjligt efter bokningstillfället.

Blanketten kan fyllas i online på adressen:
/inreseinformation eller skrivas ut här » och skickas med post till:

Scandorama ”Flygavdelningen”
Box 4012, SE-203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch och/eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Vietnamesiska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: + 5 timmar vid sommartid i Sverige och + 6 timmar om vintertid i Sverige.
Valuta: Dong (VND) kan vara svårt att växla i Sverige, amerikanska dollar (USD) kan växlas till lokal valuta på plats.
Kreditkort: Kreditkort accepteras som betalningsmedel på de flesta större hotell och i vissa butiker. Uttagsautomater för Visa och MasterCard finns i de flesta större städer.
Elektricitet: 220 volt, adapter kan behövas då kontakterna ser olika ut.
 

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Ho Chi Minh-staden, Ho Chi Minh-staden - Danang, Hué - Hanoi samt Hanoi - Skandinavien
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 13 övernattningar i dubbelrum
 • 1 övernattning i dubbelhytt
 • 14 frukostar (dag 3 - 16)
 • 4 luncher (dag 4 och 13 - 15)
 • 3 middagar (dag 2, 5 och 14)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 3 695:-


Kända hotelländringar

Avresa 21/10 bor vi på Sanouva Hotel i Ho Chi Minh-staden dag 2-5 och Hoang Son Peace Hotel i Ninh Binh dag 13-14.
Avresa 4/11 bor vi på Ancient House Village Hotel Resort i Hoi An dag 5-10, Cherish Hotel i Hué dag 10-12 och Hotel Hoang Son Peace i Ninh Binh dag 13-14.
Avresa 18/11 bor vi på Ancient House Village Hotel Resort i Hoi An dag 5-10 och Cherish Hotel i Hué dag 10-12.
 

Hotell

Destinationshotell

Ancient House Resort Hotel, Hoi An
Ancient House Resort Hotel, Hoi An
Trivsamt och uppskattat semesterhotell med en gemytlig mix av modern komfort och lokal traditionell stil. Hotellet består av en mängd mindre byggnader som är samlade på det 6 600 kvm stora området omg...

Övernattningshotell

Lavender Boutique Hotel, Ho Chi Minh City
Lavender Boutique Hotel, Ho Chi Minh City
Modernt och trevligt mellanklasshotell i centrum. Vid ankomst till hotellet möts man av den ljusa lobbyn med stora fönster från golv till tak och bekväma sittgrupper. Utmärkt centralt läge, i distrikt...
ÊMM Hotel, Hue
ÊMM Hotel, Hue
Modernt, vitt och fräscht hotell som är byggt kring en innergård med utomhuspool. Här finns en trendigt inredd restaurang och en barlounge som vetter ut mot poolen. Bra centralt läget söder om Parfymf...
Grand Cititel Hotel, Hanoi
Nytt och modernt hotell med elegant interiör och färgglada gula färgaccenter. Här finns en ljust inredd restaurang och en trendig bar med sköna sittgrupper. Ljusa och tilltalande mindre till medelstor...
Tam Coc Rice Fields Resort, Ninh Binh
Tam Coc Rice Fields Resort, Ninh Binh
Unikt och opretantiöst boende som består av flera stråtaksförsedda bungalows i magiskt vackra omgivningar med en tropisk trädgård, vidsträckta risfält och bananodlingar som står i kontrast till de spe...
Aphrodite Cruises, Ha Long
Aphrodite Cruises, Ha Long
En annorlunda och uppskattad kryssningsupplevelse ombord på moderna, mindre fartyg byggda i klassisk stil med atmosfär från en svunnen tid. Aphrodite Cruises är ett rederi med 15 års erfarenhet av kry...
Grand Cititel Hotel, Hanoi
Nytt och modernt hotell med elegant interiör och färgglada gula färgaccenter. Här finns en ljust inredd restaurang och en trendig bar med sköna sittgrupper. Ljusa och tilltalande mindre till medelstor...